Вход | Регистрация

Габрово получи предложение за бизнес партньорство с Ниш

Габрово получи предложение за бизнес партньорство с Ниш

Заместник-кметът Нела Рачевиц обсъд възможности за бизнес партньорство и съвместна работа по общи проекти от новия програмен периодсъс сръбска бизнес делегация, водена от Небойша Кристич, кмет на централната градска община в Ниш – Медиана. В състава на делегацията бяха председателят на Общинския съвет Зоран Стоянович, Бранислав Михайлович – председател на Регионалната камара на предприемачите и директорът на Спортния съюз на Ниш Миролюб Кристич, съобщиха от администрацията на българския град.

Опитът на Габрово като община първенец по брой проекти, изплатени евросредства, както и челното ни място в усвояването на еврофондове на глава от населението, бе една от причините за визитата на западните ни съседи. Гостите пожелаха да споделим с тях добрите практики от работата с Оперативните програми през първия програмен период 2007-2013 г.  Стремежът им е допуснатите грешки от България да бъдат избегнати от Сърбия, която от края на януари тази година започна официално преговори за присъединяване към ЕС.

Заместник-кметът Рачевиц изрази подкрепата и готовността на Габрово за партньорство с Медиана, Ниш. В тази насока бе предложено двата града заедно да кандидатстват тази година с общ проект по програма "Европа за гражданите". Програмата дава възможност за създаване на  мрежа от партньорски градове и развиване на човешкия потенциал, а Сърбия като наш съсед е подходящ и добър избор за страна-партньор.

Бранислав Михайлович, който участва в срещата и като представител на фирма за производство на комунална техника, изказа желанието на гостите да се създаде съвместен индустриален клъстер между двата града. Общата му стратегическа цел ще развива икономическото сътрудничество, а местната управа на Габрово и Медиана, Ниш да бъдат гарант за изпълнението на проектите между фирмите-участници.

Сръбската делегация прояви силен интерес към проекта за изграждане на новото депо за твърди битови отпадъци. Споделянето на опита от него ще бъде предмет на бъдещи срещи.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар