Вход | Регистрация

Йордан Белев: "Мечтая за голям илюзионен спектакъл"

Йордан Белев: "Мечтая за голям илюзионен спектакъл"
Фейсбук/ Dani Magix
Йордан Белев е професионален магьосник. Роден е в един от най-красивите градове на България - Габрово през далечната, според него, 1980 година. От 10 години е напълно отдаден на фокусите и магьосническото изкуство и с тях изкарва прехраната си.

Йордан Белев, по-известен в магьосническите среди като Dani Magix, е трето поколение човек на изкуството. Произхожда от род, доста добре познат във фолклорните танцови среди, което съвсем естествено довело и до заниманията му с танцово изкуство в ранните детски години. След продължителна работа в чужбина той се връща в България и се установява в родния си град - Габрово. Мечтите му са свързани със семейството и добра професионална реализация в родината. Смята, че трябва да спрем да мрънкаме, а да действаме, както правят нормалните хора по света.

Как стана магьосник?

За 12-ия ми рожден ден получих като подарък един магичен комплект "Тайните на чичо Астор", който запали интереса ми към фокусите и не след дълго започнах доста усилено да се занимавам с това. След като завърших Математическата гимназия в Габрово и отслужих дълга си към родината, хобито стана професия, та така и до днес.

Кои са твои кумири в България и по света?

Имам много любими илюзионисти... На първо място Дейвид Копърфилд - недостижим и гениален мозък, човек,  от когото се учат и на когото подражават много фокусници. Също Ханс Клок, Дани Лари, Ленарт Грийн... много са... В България човек за подражание, дал много на изкуството, е легендата Мистер Сенко.

От кого си "крал" занаята?

Имам щастието да не ми се е налагало да крада занаята, а да го науча от двамата ми учители - Бай Кольо от Шуменския театър и Георги Петков - Бинти от Габрово, които ми дадоха една много добра основа и с напътствията си винаги много са ми помагали.

Каква е разликата между "фокус", илюзия" и "магия"?

Магия е най-общото название на всички трикове и се дели на няколко основни категории: "илюзии" са магиите с големи сандъци, в които хора се режат, смаляват, изчезват и появяват - общо взето крупна магия, която се представя на сцена; "фокуси" са по-малките трикове, в които се използват гълъби, зайчета, карти, кърпички и т.н., отново се представя предимно на сцена, а "манипулации" това са триковете изискващи най-голяма сръчност. При манипулациите се работи с топчета, монети, карти, които, благодарение само на ловкоста си, манипулаторите успяват да скрият, появят, мултиплицират и т.н. Това е жанра, който може да се представя и в съвсем импровизирана среда. Има и още няколко жанра, но това са основните три.

Фокусниците са неразделна част от цирковото изкуство от стотици години.

Самият аз преди години работих в цирк. Беше много хубаво - чувството на манежа в цирка е съвсем различно, отколкото на сцената. Положението сега не е много розово, защото реквизитите станаха достъпни,  и за да спестят разходи, цирковите собственици купуват готов реквизит и го дават на някой от другите артисти да го работи. Така накрая губещ се оказва зрителят, защото гледа едни непрофесионални изпълнения.

Какво е положението сега и къде е вашето място?

Мястото на хубавата магия е навсякъде, просто трябва добър мениджмънт. За тази цел преди няколко месеца няколко от най-дейните български илюзионисти се събрахме и учредихме "Българска магична асоциация - Сенко". Сега започваме и с първите инициативи на асоциацията. На 29 февруари във Враца организирахме безплатен концерт по случай годишнина от рождението на нашия патрон Мистер Сенко. На 31 март и 1 април в Габрово ще се проведе Магична среща "Златната котка" - Габрово 2012. Това ще бъде едно състезание за определяне на най-добрите български илюзионисти. През двата дни зрителите ще се насладят на топ изпълнения, ще могат да си купят някой малък фокус за спомен и ще се забавляват с най-интересното от всички изкуства.

За теб казват, че си българският Дейвид Копърфийлд - той минава през Китайската стена, разрязаното му от лазер на две тяло се разхожда..., с кой уникален номер ти шашкаш публиката?

А-а-а,  тук има някакво объркване  - на него му викат Българският Дани (смее се). Шегувам се... Това определение може само да ме ласкае и се надявам, че оставям у хората едни приятни емоции след моите изпълнения. Не мога да определя коронен мой номер, но най-често ми се налага да правя "Сандъка със сабите", в който една жена влиза в него, пронизвам я с 12 остри саби и накрая от сандъка се появява тотално друга жена. Нямам конкретен любим номер, всеки добре изпълнен и добре поднесен номер ме впечатлява.

Защо се чувстваме добре, когато знаем, че фокусниците ни лъжат?

Един голям български илюзионист, Маестро Орфи, беше казал: "Хората обичат да бъдат лъгани, но красиво!". Мисля, че причината за това е вътрешния стремеж на всеки един човек към красивото, към съвършенството, към доброто, това е магичният свят и в него всичко е възможно! Затова хората се оставят поне за няколко минути да бъдат пренесени там...

Коя публика е по-благодатна - родната или чуждата?

Няма хубава и лоша публика, има добри и лоши изпълнители.


Скоро се навършиха 92 години от рождението на Факира Мити. Познават ли българите своите велики факири и магове?

Да, хората, които се занимават с магии, познават своите предци и техните постижения - хора като Мистер Сенко, Факира Мити, Ник Дим Кос, Лепас, Маестро Орфи винаги ще бъдат в нашите сърца. Колкото до широката публика, не съм сигурен дали са запознати в детайли с техните постижения, но със сигурност имената са познати.

Кои са българските факири, които достойно са заели мястото си сред маговете на нашето съвремие?

Съвременните живи, да ги наречем легенди, са Астор и Ирко. Но има и още много други достойни фокусници, които показват нашето изкуство навсякъде по света.

Има ли в България добри условия за развиване на магическото изкуство?

Някой ще каже:" Има ли добри условия в България за развиване на каквото и да било?". Трудно е на всички, но все някак си се справяме. Който иска - намира начин, който не може - намира оправдания. Крайно време е всеки да започне да прави нещо, а не да мрънка и да чака наготово. И това се отнася до всичко. Бил съм по половината свят - навсякъде е трудно, но хората не мрънкат, а действат.

За какво мечтаеш?

Мечтая за един голям илюзионен спектакъл... И това ще стане... Скоро!

Искало ли ти се е да направиш някаква магия тайно, докато си на някое сериозно мероприятие, за да видиш реакцията на околните?

Не, аз съм професионалист и правя фокуси, само ако ми се плаща (смее се неудържимо). Не, наистина не ми е хрумвало...

Разбрах, че обичаш да играеш покер в интернет - използвал ли си някои "чалъми" от майсторлъка си или там е невъзможно?

Напоследък нямам много време за покер, но в интернет няма как да се използват "умения", единствено разчиташ на умствени възможности.

Коя магия (илюзия или фокус) са твоето предизвикателство?

В момента работя по най-новата си крупна илюзия, тя е сега предизвикателството.

Смяташ ли, че си чешит?

Всеки е чешит, всеки човек носи своите странности и това му е хубавото. Всички сме различни - някои сме по-чешитести или пък темерутести:)... Въпрос на гледна точка...

_________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар