Вход | Регистрация

Христо Колев - Christobel: Съвременното изкуство е в главата на наблюдателя и ако той няма сетивата да го усети, то не съществува

Христо Колев - Christobel: Съвременното изкуство е в главата на наблюдателя и ако той няма сетивата да го усети, то не съществува
личен архив
Христо е роден в Габрово. Към момента е докторант по Аналитична химия към СУ и става известен с шоу предаването "Красива наука" по БНТ. Има патент в областта на органичните полупроводници към научен институт във Франция. Разработва собствени произведения на изкуството като инсталациите на невидимата с просто око рисунка "Инфрачервената Мона" и "Кристална интерференция. Интерактивна инсталация.", твори и дизайнерси лампи.

Умен, млад, красив и талантлив - какво да иска повече човек от живота? Христо Колев /Christobel иска повече - да споделя своето научно знание и вдъхновение от вселенската красота, при това достъпно за хората.

Разказва, че винаги е участвал в олимпиадите по химия, физика и биология в училище, но решаването на задачи никога не му е доставяло такова удоволствие, както работата в неговата домашна лаборатория. С упоритост и жажда за знание той печели конкурса на Министерство на образованието "Млади таланти" с нов източник на електричество, който използва алуминиеви отпадъци, за да захранва мобилни устройства като телефони и компютри.

Христо ще гостува във великотърновския клуб ТАМ на 14 март, за да представи своето концептуално изкуство. Как се сливат наука и изкуство и възможно ли е да се открие ХИВ за 24 часа, разберете от самия него:

 

Какво се крие зад псевдонима Christobel?

Това е нещо, което започна като вътрешна шега. Когато за първи път участвах в артистичен фестивал, с една приятелка търсехме артистичен псевдоним, който да е близо до мен и да съдържа присъщата за артистите доза претенциозност. Така се роди Кристобел, което е артистичен вариант на Христо.

 

Какво означава да бъдеш "комуникатор на науката”? И докога науката ще има нужда от комуникатори?

Комуникаторът на науката има за задача да я направи част от съвременната поп култура. Това се налага от факта, че живеем в свят, доминиран от науката и технологиите. Научната грамотност се превръща в необходимост за оцеляване. Всеки път, когато чуете, че някоя кака не си е ваксинирала децата или пък си е купила гривна за отслабване, това е белег, че хората са неуки и им липсват елементарни когнитивни механизми, които са от първостепенно значение за съвременния човек.

Така комуникаторите на науката се явяват днешните будители, които отварят очите на хората за красотата на вселената, в която живеем. Всеки има право на мнение, когато гледа играта на любимия си футболен отбор или коментира новата песен на Риана, но науката не работи с мнения и препоръки. Това, което знаем, е проверявано хиляди пъти и зад него има хиляди доказателства. Теорията за еволюцията, също както теорията за гравитацията, не е мнение на един белобрад старец. Учените не измислят законите във вселената. Те само ги констатират. Науката казва, че ако скочиш от покрива, ще се размажеш на земята и ако не си ваксинираш децата, те могат да останат парализирани или обезобразени за цял живот.

 

По какъв начин си взаимодействат науката и изкуството? В техния синтез ли е бъдещето им развитие според вас?

Науката и изкуството си приличат по красотата, която стои зад тях. Разликата идва от това, че при изкуството тази красота е много по-видна, а при науката са необходими развити сетива, за да се докоснеш до това, което я прави изумителна и вълшебна. Затова аз реших, че трябва да измисля нов начин за комуникиране на тази сложна материя. Така избрах изкуството, защото то борави с инструменти, които могат да докоснат ума на зрителя по безброй различни начини и да остави трайни спомени и емоции. Така моите концептуални инсталации и дизайнерски решения комуникират красотата, която аз виждам в лабораторията, като я превеждат на достъпен за сетивата език.

 

Обяснете по научен начин как изкуството влияе на човека, защо красотата носи радост?

Хората и животните са подвластни и ограничени от своите пет сетива. За щастие някои хора развиват сетива нетипични за животинското царство. Тези хора се стремят към умозрителния и когнитивния аспект на света около нас и в нас. Когато този вътрешен стремеж към скритите дебри на заобикалящото ги пространство бъде задоволен, усещането е като че ли са видели невиждан досега цвят или са помирисали непомирисван досега аромат. Ето това е изкуството за онези, които имат очите за него.

Когато направих моята невидима картина "Инфрачервена Мона" една дама каза, че от изкуството не трябва да излиза захранващ кабел. Оказва се, че съвременното изкуство не е картината на стената или инсталацията в галерията, то е вътре в главата на наблюдателя и ако той няма сетивата да го усети, то несъществува.

 Христо Колев - Christobel: Съвременното изкуство е в главата на наблюдателя и ако той няма сетивата да го усети, то не съществува личен архив

Завършили сте химия и още от дете сте искали да станете учен. Какво открихте в химията, физиката и биологията, което повечето хора не виждат и определят за трудни науки?

Винаги съм се привличал от начина, по който е устроен светът. Докато бях дете, нямаше кой да отговаря на всичките ми въпроси за вселената и начина, по който тя работи. Така аз поех един път, при който аз съм този, който търси и намира отговорите на моите и чуждите въпроси.

Винаги съм смятал науката като свое призвание и хоби. Когато бях ученик, прекарвах цялото си свободно време в експерименти и сглобяване на шантави устройства. Не съм ходил на фитнес, защото всичките ми джобни пари се харчеха за химикали и стъклария. И днес предпочитам да инвестирам в науката и моите демонстрации, отколкото в лична суета. Имайте предвид, че това е огромна жертва за мен, защото всички, които ме познават, знаят, че аз съм МНОГО суетен!

Съвременният учен не може да си позволи да бъде само химик, само биолог или само физик. Той трябва да е всичко това и много повече наведнъж!

Това се оказва много трудно за мнозина, защото изисква отворено мислене и подход. Добрият учен не е онзи отличник от първия чин с диплома 6.00. Добрите ученици не са добри учени, защото разчитат само на знанието. Истинският учен се отдава на въображението и използва знанието само като инструмент за покоряване на нови върхове и откриване на нови земи, където човешки крак не е стъпвал. Ето това е истинската, вдъхновяваща, иновативна наука! Останалото е псевдонаука и отчитане на едни пари по едни проекти.

 

На какво не учат в часовете по химия, а би трябвало?

На това защо е важно да знаеш и можеш. Много учители се концентрират върху информацията, която трябва да се преподаде и възпроизведе. Красивата практична и иновативна страна на нещата остава някъде там в историята. Не се говори за факта, че само преди няколко десетилетия хората са умирали от инфекции, които днес определяме като банални. Не се говори за науката, която стои зад технологиите, които променят света. И най-тежкото е, че не се говори на кому е нужно всичко това! Отговор: На онзи, който си купува нов телефон. На онзи, който боледува и се е запътил към болницата. На онзи, който си е купил билет за първия полет до Марс!

 

Освен всичко останало вие сте и изобретател за целите на концептуалното си изкуство. Какво изобретение искате да сътворите с принос за човечеството?

Аз работя в сферата на биосензорите. Това са устройства, които регистрират биологично активни молекули. Това е в основата на много методи за диагностика и лечение. Знаете, че съвременните тестове за ХИВ имат нужда от шест седмици. Представете си до какво би довел тест, който детектира ХИВ след 24 часа! Днес имаме лекарства, които могат да спрат инфекцията, ако се вземат три дена след инфекцията. Такъв метод би направил революция в лечението и превенцията на една излечима болест. Ще се радвам да ви дам интервю, когато това стане.

 

Надявам се да бъде скоро! Колекционирате научни антики, споделете най-странната или интересната от тях.

Това е моята купичка от ураново стъкло! Една зелено светеща антика от края на 19 век. Тогава аристократичните семейства са имали цели сервизи от това флуоресцентно стъкло. Съдържанието на уран в нея не я прави вредна. Тя е абсолютно безобидна и не вреди дори ако ядете от нея. Такава стъклария е антика и вече не се произвежда, защото използваме уран за ядрената енергетика и подобна декоративна прищявка би била безсмислена.

 

Какво ще представите на пърформанса си във Велико Търново, в кои градове ще гостувате още след това?

Обещавам да си донеса урановата купичка! Предвидил съм редица демонстрации от поредицата "Бар наука", които съм показвал в едноименната рубрика по БНТ. Това са експерименти с молекули и материали, които се срещат във всеки един клуб и нощно заведение. Ще експериментирам с алкохол, музика и ултравиолетова светнина. Предвидил съм и "магии" тип Хари Потър, но за разлика от него аз имам сложната задача да ги направя на живо, а не пред камера. Планира се едно шоу в Лозенец през лятото, но още нямам дата за него.

 

Чешит ли сте?

Иска ми се да кажа "не", но това би било лъжа. Съдейки по хората около мен, се оказва, че съм доста чешитест и на моменти непоносим. Често казват, че е по добре да се срещнеш с работата на артиста, отколкото със самия артист! Бързам да ви успокоя, че само хората, с които работя, имат проблем с мен. Всякаква публика е добре дошла в събота вечер за шоу, забавление и повокации на ума!

Христо Колев - Christobel: Съвременното изкуство е в главата на наблюдателя и ако той няма сетивата да го усети, то не съществува личен архив

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар