Вход | Регистрация

Сграда в Габрово ще произвежда енергия

Тя е създадена по проект, а фасадата й е пълна с фотоволтаични панели

Сграда в Габрово ще произвежда енергия
Снимка: stroitelstvo.info

Габрово може да се похвали с ново придобивка.

Градът притежава първата обществена сграда в България с инсталирани фотоволтаични панели по фасадата. Те са факт по проект на Областна администрация - "Зелени инвестиции за енергийна ефективност в административна сграда на ул. "Брянска" 30, Габрово", финансиран със средства от Националния доверителен екофонд.

Общата му стойност е в размер на близо 1, 093 млн. лв.

Сградата е в процес на въвеждане в експлоатация.
 
Сградата е построена през 1974 г. Направеното обследване показало, че вложените при изграждането материали не отговарят на съвременните изисквания и норми за топлосъхранение и енергоспестяване. Затова основната цел, която си поставя проектът, е повишаване на енергийната ефективност в административната сграда чрез прилагане на енергоспестяващи мерки.

Проектът на "Узунов проект" залага на изцяло ново оформление на фасадите на сградата.

Металната дограма е подменена с бяла петкамерна пластмасова. Всички плътни части на сградата са оформени  с вентилируема фасадна система - алуминиев копозит. Системата е изпълнена върху метална конструкция и топлоизолация с каменна вата.

Подпрозоречните парапети са оформени  с фотоволтаични панели.

В сградата са подменени отоплителната инсталация и котелът. Направена е подмяна на горния хидроизолационен слой на плоските покриви и частично изкърпване на съществуващата циментова замазка. Изпълнената топлоизолация на покривната конструкция.

Реализацията на инсталацията за добиване на енергия от ВЕИ за осигуряване на допълнителен енергиен ресурс за функционирането на сградата чрез инсталиране на фотоволтаична система за производство на електричество за собствени нужди е от фотоволтаични панели и акумулаторен масив.

Основни елементи на инсталацията са: фотоволтаични панели; инвертори за фотоволтаичните панели; акумулаторен масив; инвертори с вградено зарядно за акумулаторния масив; променливотоково разпределително табло; постояннотокови табла.

Общата инсталирана мощност на фотоволтаичната система е 35.190 kWp. Очакваното средногодишно производство е 22 178 kWh, а на годишната икономия на средства в размер на 4262 лв.


<< Sever.bg във Facebook >>

Източник: stroitelstvo.info
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар