Вход | Регистрация

Шок за дряновски фирми - спират им тока

Според собствениците загубите са за хиляди левове

Шок за дряновски фирми - спират им тока
Снимка: sxc.hu

За спиране на тока в над 5 дряновски предприятия алармират собствениците им, предаде TV7. По думите на Георги Спасов, редовен платец и един от собствениците на фирми, останали без ток, причината за спирането е издаването на извънредна фактура, за което Енерго-про не са информирали хората.

"Плащаме си тока винаги на време и тази фактура сме я пропуснали. Нямам претенции за това. Претенциите към Енерго-про са за това, че спират тока, без да бъдем предупредени. Никой не ни епредупредил, че имаме неплатени задължения и ще спират тока. А това води до много големи загуби – от порядъка на хиляди левове.", жалват се потърпевшите.

"За химически производства и някои други е абсолютно забранено спирането на тока. Това може да доведе до човешки жертви и тежки производствени аварии с непоправими последици. По закон човекът трябва да е информиран с SMS, че токът му ще бъде спрян", е позицията и на великотърновецът Петко Ганчев, който присъства на срещата в Дряново в качеството си на енергиен експерт.

Потърпевшите са категорични, че това е злоупотреба с монопол и ще заведат съдебен иск за производствените загубите.

Мария Димитрова, директор "Обслужване на клиенти" в Енерго-про, отрече хората да не са били информирани за извънредната фактура и причината за спирането на тока. На всички са били изпратени по пощата предупреждения, че са закъснели с плащанията си и предстои спиране на тока, ако не го направят в указания срок. Тя заяви, че SMS-ът не е законна форма на поредупреждение към клиентите им, затова не го използват.

По информация от Димитрова, заради закъснели плащания, до над 100 000 абоната на дружеството ежемесечно се изпращат предупредителни писма за прекъсване на електрозахранването. 

<< Sever.bg във Facebook >>

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар