Вход | Регистрация

Ще я бъде ли Общинската болница в Севлиево?

Над 1,5 млн. лв заем смята да тегли Общината, за да й помогне да оцелее

Заем от 1 600 000 лв възнамерява да изтегли Община Севлиево, за да подпомогне финансовото състояние и бъдещото развитие на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов”. Това стана ясно по време на публичното обсъждане за поемане на общински дълг за стабилизиране състоянието на здравното заведение.

 "Ако не помогнем на болницата, тя няма да може да съществува”, е позицията на кмета на Севлиево д-р Иван Иванов. Предложението е заемът да бъде за период от 10 години с годишна лихва от 6 %.

На въпрос дали това няма да натовари допълнително общината, аргументите на кмета в отговор са, че затруднение ще има, но това не означава, че не трябва приоритетно да се преценява за какво да се използват общинските средства. Така или иначе вече е поет кредит за централната градска част, който ще тежи много повече на общината, защото можеше да се направи с пари по европейските фондове, отколкото кредита за болницата. Д-р Иванов поясни, че взетите до момента заеми от "Фонд за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ" за мостово финансиране по европейските проекти, не се калкулират към общинския дълг.

"Факт е, че сегашното ръководство на здравното заведение полага огромни усилия. Но няма как да не кажа, че в последните 5 години, от 2008 година насам е направено много малко за болницата. Няма как една общинска болница като нашата, която обслужва такъв брой население, да функционира, ако не се подпомага от общината," заявлението на кмета, цитиран от пресслужбата.

По време на дискусията, участниците изказаха своето мнение в подкрепа или не за поемането на заем за стабилизиране на общинската болница. Предстои предложението за кредита да бъде внесено за обсъждане на заседание на Общински съвет  в края на месец септември.

<< Sever.bg във Facebook >>

Източник: Община Севлиево
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар