Вход | Регистрация

10 бона глоба за негодно масло

Дряновското предприятие вече има "актив" от нарушения

10 бона глоба за негодно масло
Снимка: sxc.hu

Десет хиляди лева глоба ще бъде санкцията на дряновското предприятие, в което инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Габрово, установиха над 3 т масло с изтекъл срок на годност и подготвено за препакетиране. Това е най-високата парична санкция, актът за която се подписва лично от министъра на земеделието и храните.

Нарушението бе установено след изненадваща проверка на инспекторите, които проверяват откъде и как е набавена суровината. Предприятието е затворено.

Към момента все още текат дисциплинарни съвети, но, според наш източник от работа вече са отстранени н-к отдела и отговарящата за предприятието служителка. Наказани са и служители от Агенцията към областната дирекция по безопасност на храните за несвършена работа.

Това не е първото нарушение на "Милпак". През март и юни 2012 година предприятието е санкционирано за нерегламентирано влагане на растителни мазнини и наличие на суровина с неизяснен произход.Наложена е и възбрана на цялото количество сирене, произведено от фермата в село Радювене, община Ловеч, и е унищожено на екарисаж, след като преди 2 дни инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните, град Ловеч, при рутинна проверка откриха наличие на опасния микотоксин афла.

Заради периода на "зреене", в което се е намирало все още сиренето, няма количества от него, доставени в търговската мрежа, успокоиха от БАБХ. Заслугата за това се дължи на високия професионализъм и съвестно изпълнение на работата от инспекторите, обслужващи областта.

От вчера всички млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене, се предават на компетентния орган, за да бъдат унищожени.

Най-вероятния причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша.

Микотоксините са вторични токсични метаболити на микроскопични гъбички (плесени) образувани преди и по време на прибиране на реколтата, или при неправилно съхранение на зърнените култури. Към тях се отнасят родовете Fusarium, Aspergillus и Penicillium.

Повечето микотоксини са стабилни химически съединения и веднъж образувани във фуражните суровини, продължават да замърсяват и произведените от тях фуражи. Афлатоксини могат да бъдат установени в царевица, фъстъци и различни черупчести плодове.

Терминът микотоксини е приет през 1962г. след криза в местност близо до Лондон, Англия по време на която измират 100 хиляди пуйчета. Установено е, че причината за високата смъртност е наличие на фъстъци във фуража, които са замърсени с метаболити (афлатоксини) на Aspergillus flavus. Благодарение на съвременните методи, научните изследвания и все по–големия интерес в тази област до сега са установени повече от 300 вида различни микотоксини.

За фуражите от значение са малка част от тях - афлатоксини трихоцени,зеареленон, охратоксин,алкалоиди на мораво рогче и фумонизини. Независимо от географските и климатични особености, които предопределят до голяма степен образуването на микотоксини, експозицията от тези вещества върху животните и хората е глобална, информират от БАБХ.


Проверките продължават.

_____________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар