Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Трявна

Информация:

Град Трявна е разположен в Предбалкана сред невероятна природа. Той има забележителна история, за която свидетелства богатата му възрожденска архитектура - Часовниковата кула, Кивгирения мост, Църквата „Св. Архангел Михаил", Тревненското школо, Даскаловата къща, Славейковата къща и много други.

През XIX в. Трявна е занаятчийски център. Тук са родени много бележити българи, радетели за просвета, политическа и църковна свобода. Градът е обграден от красиви места за разходка и е в подножието на високата част на Стара Планина. Туристите имат богат избор от хубави хотели и къщи за почивка.

Забележителен пример за възрожденската архитектура е Даскаловата къща. Тя е строена е през 1804-1808 г. от майстор Димитър Ошанеца и неговия помощник Иван Бочуковеца. През 1808 г. те сключват облог за направата на дърворезбените тавани. Работени в продължение на 6 месеца, слънцата и до днес остават недостижим връх в резбарското изкуство.

Тук се намира и къщата-музей "Петко и Пенчо Славейкови". В нея от 1853 г. до 1876 г. с известни прекъсвания е живял бележитият български поет и възрожденски деятел Петко Р. Славейков.

Добре запазено е и Тревненското школо, построено през 1836-1839 г. То е едно от първите светски училища в България. В продължение на осем години с малки прекъсвания тук е учителствал Петко Р. Славейков. В него е основана една от най-ранните книгохранителници (1847 г.) в България и местното читалище "Трудолюбие" (1871 г.).

Райковата къща е типичен представител на късновъзрожденската тревненска архитектура. Строена през 1846 г. от Уста Димитър Сергюв, тя е двукатна, обърната към улицата и дава реална предства за духа и самочувствието на тревненския възрожденец. В нея е роден първият професор по химия в България Пенчо Н. Райков.


Къщата-музей "Ангел Кънчев" е строена около 1805 г. Уредена е с битова част и документална експозиция, отразяваща живота и делото на революционера Ангел Кънчев, борбите на тревненци за освобождение от турско робство и участието им в Руско-турската освободителна война.

Музеят "Тревненска иконописна школа" е разположен в т. нар. "Царски параклис", строен през 1943-1944 г. с волята на царица Йоана като дар за града. Музеят съхранява единствената представителна колекция на тревненските иконописци от XVIII до края на XIX в. Над 160 оригинални икони представят творческата продукция на шестте прочути фамилии местни иконописци.Добави коментар