Вход | Регистрация

БРАВО! Български младежи почистиха паметника на Гоце в Скопие

Бюстът е издигнат с дарения от родината и македонските власти не го поддържат
БРАВО! Български младежи почистиха паметника на Гоце в Скопие

За няколко часа млади българи на възраст между 19 и 25 години, живеещи в Република Северна Македония, почистиха паметник на Гоце Делчев в Скопие. Той се намира близо до националния стадион на РСМ и понеже е дарение от България, бе оставен да се руши и бе изрисуван с графити. 

„Гоце Делчев има два паметника в Скопие. Този, който не е поддържан и е в много лошо състояние, дори няма табела кой е човекът на паметника. Този паметник е направен с български дарения, тоест, той е свързан с България и затова умишлено властите в Скопие не го поддържат. Това е пряка отговорност на кмета на Скопие“, каза Виктор Стоянов от фондация “Македония”, който организира акция по почистването на паметника. Автор на паметника е Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев. 

"Минаха около 100 души, 20 от тях казаха: "един народ сме, да живее братска България", споделя Виктор Стоянов.

Фондация „Македония“ подготвя проект за издигане на паметник в цял ръст на българина от Ресен, Андрей Ляпчев. Идеята е той да бъде поставен в центъра на София.

Междувременно организацията след преброяването в Република Северна Македония и стимулира гражданите с българско самосъзнание да се декларират като българи, като според тях ако резултатите не са манипулирани, вероятно поне близо 10 000 души ще покажат българския си произход.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар