Вход | Регистрация

София орязва градския транспорт по 20% от линиите

София орязва градския транспорт по 20% от линиите
pixabay.com

Столична община орязва чувствително градския транспорт по 20% от линиите, но твърди, че пътниците няма да го усетят.  Промените ще засегнат редица натоварени линии и според "Спаси София" ще влошат още повече транспортната услуга за гражданите в зимните месеци. За общината обаче картината е различна - транспортът ще спести средства във време на криза, а гражадните ще чакат максимум до 2-3 минути повече, счита общината. 

Според "Спаси София" задаващото се разреждане на превозните средства в градския транспорт е най-голямото за последните 10 години. От организацията обявиха, че се орязват колите по натоварени автобусни линии като 83,94, 111, 120 и 280, както и тролеите по линии 1,2,6 и 9. Според "Спаси София" обаче най-тежко ще се усети оптимизацията по трамвайните маршрути 20 и 22, където се орязват по пет трамвая от всяка линия. 

"От месеци предупреждаваме, че градският транспорт е пред фалит със задължения и загуби от близо 100 млн. лв., натрупани само за тази година. Но от ГЕРБ отказват да кажат колко точно е дупката и крият информация за загубите от хората, които в крайна сметка ще трябва да платят милиони за лошото управление на г-жа Фандъкова", изтъкват от "Спаси София". 

След разпространението на новината в социалните мрежи коментар се видя принудена да направи и Столична община. От общината изтъкват, че оптимизацията се налага както заради тежките финансови последици от ковид кризата, така и заради подобрена организация в работата на градския транспорт. Някой линии пък се оптимизирали заради по-добра синхронизация и движение по линиите.  "Промените в интервалите на движение са между 1 и 2 минути. Единствено на две линии –интервалът е увеличен с 3 минути - трамвай №20 и автобус №88. Заради намаления брой на пътниците с промените се цели недопускане на движение на полупразни или слабо натоварени курсове на градския транспорт", твърдят от екипа на Фандъкова. Оттам изтъкват, че оптимизацията е правена на база обработка на статистика от новата аналитична система, която отчита натоварването на транспорта. Била подобрена и синхронизацията по 10 линии, спестен е и празен пробег. "Промените не засягат движението на метрото", изтъкват от общината. 

От прессъобщението не става ясно какво конкретно е финансовото състояние на дружествата в градския транспорт. Споменава се само намаление на пътниците с 30% и финансови загуби, точни числа не се сочат. Според последния наличен отчет в търговските регистри "Столичен електротранспорт" е в по-тежко финансово състояние със загуба от 4,3 млн. лв. за 2019 г. Метрото беше на загуба от около 1 млн., автотранспортът е с положителен резултат от 491 хил. лв. Докладвай за нередност в статията
Добави коментар