Вход | Регистрация

Щамът на ковид Омикрон: Какви ограничения налагат страните

Щамът на ковид Омикрон: Какви ограничения налагат страните

В опит да спрат разпространението новия вариант на коронавируса редица страни по света ограничиха движението и полетите от и до Южна Африка, като се предприемат и други противоепидемични мерки.

Въпреки мерките Омикрон вече е разпространен на повечето континенти от Нидерландия до Хонконг и Австралия, съобщи БНР.

В Европа новият вариант е регистриран в Германия, Чехия, Италия и Великобритания. В Нидерландия 61 пътника дадоха положителен резултат за COVID след пристигане от Южна Африка, 13 от тях заразени с новия, по-заразен вариант на коронавируса Омикрон, предаде БТА.

Великобритания обяви днес нови мерки в опит да забави разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, предадоха световните агенции.

Премиерът Борис Джонсън обяви, че пристигащите в страната ще трябва да си правят PCR-тест.

"Ще изискваме всеки, който влиза във Великобритания, да си прави PCR-тест до края на втория ден след пристигането и да се самоизолира, докато не получи отрицателен резултат", каза Джонсън на пресконференция.

По думите му хората, които са били в контакт с лица, дали положителен тест и вероятно заразени с варианта Омикрон, ще трябва да се самоизолират за 10 дни. Правителството освен това затегна правилата за носене на предпазни маски.

Програмата за бустерни дози ваксина срещу коронавируса също ще бъде ускорена, допълни Джонсън. Главният медицински съветник на Англия Крис Уити, който също участва в пресконференцията, съобщи, че има значителна вероятност ваксините да се справят по-трудно с новия вариант.

По-рано днес Обединеното кралство потвърди два свързани случая на заразяване с варианта Омикрон.
Италия също съобщи, че е засякла новата разновидност на патогена. Вариантът е бил изолиран в болница в Милано в пробата на пациент, пристигнал от Мозамбик. Пациентът, семейството му и контактните им лица са в добро здраве, допълниха италианските лекари.

Българското външно министерство препоръча избягване на пътуванията до южноафриканския регион заради Омикрон - новия вариант на коронавируса, обявен за притеснителен от Световната здравна организация.

Израел обяви, че затваря границите си за всички чужденци и въвежда отново използването на технология за проследяване на телефоните, за да ограничи разпространението на новия вариант на коронавируса Омикрон. Израелците ще трябва да представят негативен PCR тест на влизане в страната, ваксинираните срещу COVID се карантинират за три дни, останалите за 7.

Няколко държави обявиха, че ограничават пътуванията до Южна Африка, където първо беше засечен Омикрон. Сред тях е и Катар - ключов център за международните полети. Ограничения налагат и Съединените щати, Великобритания, Саудитска Арабия, Кувейт и Нидерландия.

За да ограничи разпространението на новия вариант, Швейцария обяви, че ще наложи изисквания за карантиниране на пътниците, пристигащи от Великобритания, Чехия, Нидерландия, Египет и Малави, където бяха регистрирани случаи на новия коронавариант.

В петък Швейцария забрани директните полети от Южна Африка и съседни региони заради установяването на силно заразния "Омикрон". Бяха наложени и ограничения за пътуващите от страни като Хонконг, Израел и Белгия. Влизането от тези държави ще бъде възможно само за швейцарски граждани, както и за хората, които имат разрешение за пребиваване в Швейцария или района на Шенген.

Случаи на варианта Омикрон бяха регистрирани и в съседите на Швейцария Италия и Германия. Засега обаче страната не налага ограничения за пътуване спрямо държавите, с които граничи.

Бързото затваряне на граници по света предизвика хаос по летищата - в Йоханесбург на международното летище се стекоха множество хора в отчаян опит да хванат последните полети преди забраните да влязат в сила.

Учените се опитват трескаво да установят какви са качествата на променения коронавирус - първоначалните данни показват, че се разпространява много по-бързо и е по-устойчив на познатите до момента лечения, в това число и на ваксините.

Омикрон предизвика и геополитическо напрежение. Държавният департамент на Съединените щати приветства Южна Африка, че веднага сигнализира светът за новия вариант и така намекна за начинът, по който Китай реагира, когато коронавирусът се появи за първи път.

Южна Африка от своя страна се оплака, че е наказвана с драконови мерки заради това, че е открила Омикрон.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар