Вход | Регистрация

Боровите гори умират

Боровите гори умират

Застрашени са всички борови гори в областите на Велико Търново и Габрово. От общо 15 000 ха със залесени дървета 750 се вече унищожени, а останалите площи са застрашени от изчезване. Над 200 000 кубика дървесина бе повалена вследствие на ураганния вятър през март 2013 г. Най много са нанесените щети върху горите в Буйновци, Елена, Вонеща вода и Габрово.

Освен паразитните заболявания по дърветата, за тяхната смърт допринасят сухият климат, валежите и изключително силните ветрове. Дърветата, изложени на неблагоприятни условия, след време падат сами. Другият фактор, който възпрепятства нормалното развитие на боровете в района, е напълно неподходящата надморска височина, на която са засадени. Тя трябва да бъде над 1 000 м, а в районите на Велико Търново и Габрово тя е от 300 до 800 м.

Болните дървета трябва да бъдат отсечени преди дървесината да е изсъхнала, за да могат останалите да бъдат спасени. Проблемът със съхненето на растенията в областта съществува още от 2005 г., а първите паднали дървета са в района на Хаинбоаз.

Най-големият проблем в момента е падналата дървесина, която трябва да се обработи. Поради огромните количества това може да не се случи до края на 2013 г.

<<Sever.bg във Facebook>>Източник: Янтра днес
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар