Вход | Регистрация

Откъде мирише в Севлиево?

Взети са мерки за установяване източника на неприятните миризми

Откъде мирише в Севлиево?

Общинските съветници от ПК "Екология и рационално използване на природните ресурси", управителят на фирма "Севко трейд" ЕООД и граждани, инициирали подписка срещу неприятните миризми в северната част на града, проведоха вчера среща. Те дискутираха проблема, който тормози севлиевци от години.


В началото на срещата кметът д-р Иван Иванов поясни действията на общинската администрация в тази насока.  В досегашните си срещи, разговори и проверки по тази тема бяха спрягани три източника на замърсяване. В началото на предходната година имаше действия, които формираха част от общественото мнение, че миризмите идват от градската пречиствателна станция.


Първоначално, като единствен източник се посочваше локалната пречиствателна станция, която се намира на територията на кожарското предприятие. След многократни проверки от експерти от община Севлиево, от експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите, две проверки с участие на експерти от МОСВ, едната инициирана по сигнал на градоначалника, сочеха в началото само този източник и това, че локалната пречиствателна станция не функционира като такава, а по-скоро се използва като резервоар за отпадни води, които постъпват в градската пречиствателна станция.


В началото на тази година, твърдението на експертите от регионалната инспекция по околна среда е, че вероятно голяма част от миризмите идват от градската канализация. На въпроса  по какъв начин това бе установено, отговорът бил – "с помощта на експерти, които се движеха из града и са казали кой на какво му мирише и от къде му мирише."


Правилното решение е да се извърши изследване, базирано на точни анализи и показатели, както на атмосферния въздуха, така и на канализацията в този район, заяви кметът. Експертите от община Севлиево вече са изготвили такова техническо задание. Намерени са фирми, които правят замервания и се очакват оферти от тях.


По време на срещата, управителят на "Севко трейд" г-н Райнов заяви, че фирмата е заложила 120 хил. лв. в своя бизнес план, за подобряване условията на работа и изграждане на допълнителни съоръжения за пречистване на отпадните води. Той не отрече, че "Севко" мирише на кожи, но категорично заяви, че от водите на кожарското предприятие сероводород не се получава. Райнов изрази съгласие, че решение на проблема трябва да има и ще съдейства за установяване истинския източник на миризмите.


 "Не е много приятно човек да се събуди в 3 часа сутринта и да установи, че трябва да затвори прозореца", заявиха по време на срещата граждани, които споделиха, че такива миризми има от 50 години, но сега са на ударни дози и в голяма концентрация.


"Искаме от Вас мерки и срокове, това не се търпи", заяви общинският съветник Светла Райкова.
В края на срещата, която продължи повече от час и половина, се взе решение да се направи измерване на замърсяването и да се определи източника на миризмите. Фирма "Севко трейд" ЕООД пое ангажимент да монтира допълнителни съоръжения за пречистване на отпадните води от кожарското предприятие. В случай, че миризми продължават да се усещат, фирмата ща преустанови работа.

<<Sever.bg във Facebook>>Източник: Община Севлиево
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар