Вход | Регистрация

Над 1000 дка с лешници ще засаждат в Тревненско

По 50 броя растения на декар се предвижда да бъдат засадени в био градината

Над 1000 дка с лешници ще засаждат в Тревненско
Снимка: sxc.hu

Инвестиционни намерения предвиждат засаждането на био лешникова градина в землищата на Трявна и селата Черновръх, Фъревци, Престой, Белица, Енчевци, Станчов хан, като се създадат условия за екологично земеделие на обща площ 1003,9960 дка. По 50 бройки растения ще бъдат засадени на декар.

Относно това от РИОСВ-Велико Търново са искани оценки за въздействие върху околната среда, но решението на еко инспекцията е да не се извършват такива, защото "няма вероятност подобни насаждения да окажат значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване на защитени зони".

Лешниковите насаждения са дългосрочна инвестиция, при която плододаването настъпва след 7-8 години, а първият оптимален добив - след 10-12 години, като срокът на аредните договори е 25 години.

Собствените и арендувани земи ще бъдат подготвени за засаждане по специална технология. Освен това пръсканията по време на растежния цикъл ще се извършват с разрешените от сертифициращия орган препарати, които не замърсяват околната среда.

В процеса на отглеждането и обработката на готовата продукция няма да бъдат използвани химически торове и препарати, а изцяло екологични продукти за обеззаразяване.

Със създаването на такъв тип насаждения се гарантира опазването на околната среда. Търсенето на екологична продукция в страната и в ЕС непрекъснато бележи възходяща тенденция, освен това ще  бъдат облагородени и възстановени изоставени и пустеещи земеделски земи, аргументират се за решението си от Търновския РИОСВ.

________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 http://obtryavna.org/
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар