Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Хаджидрагановите изби

За контакти:
София ул. "Христо Белчев" №18
e-mail: info@izbite.com
телефон: 02/981 81 48
Информация:

 

Ресторант "Хаджидрагановите изби " е разположен в идеалния център на София и предлага на своите гости автентична българска атмосфера на възрожденска изба.

Тук ще ви предложим традиционна българска кухня. Менюто е с подбрани ястия от всички краища на България с рецепти, събирани от стари готварски книги, от бабини рецепти и майстори готвачи.

Кухнята разполага с плоча, затопляна от дърва, която допринася за автентичния вкус на ястията, приготвяни на нея - шишове, пържоли, гюзлеми и много други вкусотии. Богата селекция от вина и напитки.

Всяка вечер - народна музика на живо.

 

ИСТОРИЯ ЗА ХАДЖИДРАГАНОВИТE ИЗБИ

Влизайки в ресторант "Хаджидрагановите изби" попадате в атмосфера на стари винени изби с каменни стени и бъчви до стените.

В направата на "Хаджидрагановите изби" е залегнала легендата за Хаджи Драган - чорбаджията, организирал построяването на красивите къщи от Копривщица, Жеравна, Банско и Мелник в центъра на София - днес ресторант "Хаджидрагановите къщи". В неговите изби отлежавало вино, събирано от различни краища на България.
Прочута била избата на Хаджи Драган, където можело да се намери вино за всеки вкус. Всяка есен чорбаджията опитвал от десетки изпратени вина и лично подбирал най-омайните. На малко хора се удавало да слязат в хладните подземия и да видят къде отлежавала напитката на боговете, защото Хаджи Драган ревниво пазел майсторлъка си. Затова било голяма чест за някой гостенин да слезе и да види чудните изби.

Тишина, мирис на старо вино и хладина посрещали гостите. В сумрака на газените лампи се виждали бъчвите, подредени в дълги и стройни редици, а по прашните рафтове със слама кротко лежали бутилките с подбрано вино.Добави коментар