Вход | Регистрация

Международни джаз проекти, дикси и реге на 9-ия Дикси Джаз Фест

Той ще зарадва джаз феновете във В.Търново на 7,8 и 9 юли

Международни джаз проекти, дикси и реге на 9-ия Дикси Джаз Фест

Международни колаборации, дикси и реге проекти ще предложи на публиката си деветото издание на Дикси Джаз Фест, което тази година ще се проведе в Летния театър във Велико Търново.

Олег Киреев&Бранко Маркович квартет ще свирят заедно с Милован Паунович (пиано) и Лука Йовичич (ударни) на търновска сцена в поредното издание на ДДФ.

Пионер в уърлд и етно джаза в страната си, през 2008 г. саксофонистът Киреев е номиниран за наградите 'Грами' с албума си Mandala. Изявява се на най-големите фестивални сцени в Швейцария, Великобритания, САЩ, Сърбия, Полша и много други. Контрабандистът Бранко Маркович пък е познат на великотърновската публика от 7-ия Дикси Джаз Фест, когато гостува с Kochetov Quintet (Сърбия). В продължение на две десетилетия той е контрабас-солист на Биг бенда на Радио-телевизия Сърбия (RTS), както и член на множество формации на сръбската джаз сцена от 1980 г. насам.

В програмата ще се изяви и квартетът на пианистката и композитор Федерика Коланджело (Италия). За новия албум 'Chiaroscuro', който излезе през май 2016, италианската пианистка и композиторка е в компанията българските си колеги: Александър Логозаров – китара, Борислав Петров – барабани, Михаил Иванов - контрабас, с които и ще гостува във Велико Търново.

Концерт ще изнесат също домакините от RoyalDixieBand и приятелите им от Alexandroff Ragtime Band, както и Надя Тончева & Hot club de Plovdiv със своя Gypsy Jazz Project, в който участват Любомир Толумбаджиев-цигулка, Петър Койчев-китара, Момчил Ангелов-китара и Христо Минчев-контрабас.

Пламен Зафиров, по-известен с артистичния си псевдоним Zafayah, ще бъде специално на сцената, за да зарадва реге публиката. Той е многостранен изпълнител, покриващ жанрове като руутс реге и дъб до денсхол, соул и е един от пионерите на реге музиката в България, както и съосновател на първия български реге лейбъл - Roots Rocket. Носител е на наградата на най-големия реге фестивал в Европа (Rototom Sunsplash) за най-добра реге група (Roots Rocket) в Източна Европа за 2013 година.

Част от програмата е и инициативата "Джаз за деца" с Венцислав Благоев. В нейните рамки ще бъде изнесен образователен концерт за малки и големи. Всички са поканени да импровизират заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните стилове и музикални инструменти на 8 юли от 18:00 ч. в парк "Марно поле".

Джаз автобуса на RoyalDixieBand ще оглася улиците на В.Търново, а в центъра ще бъде подредена изложба на членовете ба великотърновския фотоклуб.

Фестивалът се реализира от Фондация "Дикси Джаз Фест” благодарение на подкрепата на Фондация "Америка за България” и е част от Културния календар на Община Велико Търново за 2016 г. Всички събития и концерти са безплатни. Програмата на феста ще бъде уточнена допълнително.

Повече информация търсете на:

http://www.dixiejazzfest.com/

https://www.facebook.com/Dixie-Jazz-Fest-V-Tarnovo-149262358455239/

https://www.facebook.com/events/1616874678625631/Докладвай за нередност в статията
Добави коментар