Вход | Регистрация

Български носии от различни краища на страната гостуват през лятото на Историческия музей в Г.Оряховица

Те са част от колекцията на 32-годишния народен певец Петър Георгиев, който ги събира и реставрира от 18 години

Изложба на български носии от различни фолклорни области е подредена в Горнооряховския музей. Тя включва 17 женски и 2 мъжки носии, които са част от личната колекция на народния певец Петър Георгиев от Писарево.

Сред най-старите образци в експозицията е харцойска носия от с. Белцов, община Бяла. Тя се отличава с майсторски изработена бродерия по ризата, която се прави със специални бодове, разказа Петър Георгиев.

Показано е още народно облекло от Тракия, Добруджа, Централна Северна и Северозападна България, характерно за втората половина на ХIХ век, както и носии от началото на миналия век. Посетителите могат да видят и накити от мъниста, които представляват реплики на оригинали от различни краища на страната.

Женска носия от с. Басарбово, Русенско, е най-новият образец в колекцията на певеца, който се показва за първи път пред публика. Той беше представен от млада жена на откриването на изложбата през почивните дни.

Експозицията от традиционни народни носии може да бъде разгледана през цялото лято. Тя ще бъде част от атракциите за предстоящото трето издание на "Семейни съботи в музея” в местния Исторически музей.

Разгледайте снимки от експозицията тук.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар