Вход | Регистрация

Рашидов отваря собствена арт галерия "Вежди"

Рашидов отваря собствена арт галерия "Вежди"
Снимка: БГНЕС

Най-новото пространство за изкуство – арт галерия "Вежди", отваря врати на 1 октомври, петък, в 18 часа, на адрес ул. "Симеоновско шосе" 97К в София. Галерията, която засега е единствена на тази толкова дълга столична улица, носи името на Вежди Рашидов, който в първата си експозиция там показва 30 свои работи – скулптури, рисунки и акварели.

Впечатляващото с интериора си vip арт пространство ще е място за представяне на най-изявените български творци. Ето какво пише по този повод изкуствоведът и директор на СГХГ Аделина Филева: "Арт галерия "Вежди" е ново галерийно пространство встрани от шума и суетата на центъра на София. Галерия, която ще предлага живопис, скулптура и графика на утвърдени имена на художници в българското изкуство с ясна художествена политика".

Първият автор, който галерията ще представи в продължение на няколко седмици, е нейният собственик – скулпторът Вежди Рашидов. Леки и въздушни, едва доловими със своите светли тонове, под които прозира белотата на листа, или напластени, плътни и материални, акварелите на Вежди Рашидов често се съчетават с гваш или рисунка с молив, за да се подчертае силата на формите и играта с хармонията на цветовете. Загатнатите едва доловими силуети и детайли оставят място за въображението. В скулптурите му също е намерен точният баланс на изявена пластичност и емоционален заряд. Деформираните човешки и животински образи с разнообразна фактура и патина, дори и когато са разчленени, запазват своята експресивна сила, лиризъм и жива сетивност, обяснява Аделина Филева.

Неотдавна Вежди Рашидов бе удостоен с високо международно отличие – златния медал на Кралския артистичен кръг в Барселона. Той стана и почетен член на Съюза на испанските художници. В творческата си биография Рашидов има близо 50 самостоятелни изложби в различни страни по света, носител е на най-авторитетни наши и чужди награди.

"Дано тази нова галерия стане място и за стойностни дискусии, за срещи на изявени имена, защото изкуството е онова, което ни спасява в трудни моменти и което остава и след нас. Искрено вярвам в силата на таланта да сплотява хората", сподели Вежди Рашидов в навечерието на откриването. Той благодари на съпругата си д-р Снежа Бахарова-Рашидова, защото арт галерия "Вежди" е нейният подарък за предстоящата му 70-годишнина през декември.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар