Вход | Регистрация

Детски фестивал "Отворено сърце" показва традициите на ромския етнос в три дни

В старата столица ще гостуват и чуждестранни групи, които също ще демонстрират своята култура

Детски фестивал "Отворено сърце" показва традициите на ромския етнос в три дни

Международен детски ромски фестивал "Отворено сърце" ще се състои във В.Търново за тринадесета година от 3 до 5 юни. Той се организира от Център "Амалипе" и Община Велико Търново.

Повече от 2000 участници от различните етноси в България и чуждестранни групи от Китай, Македония, Румъния, Албания и Германия ще се съберат в парк "Марно поле", където ще участват в богата концертна и забавна програма.

Официалното откриване е от 14:00 ч. в парк "Марно поле", а при лошо време - в ДМТ "Константин Кисимов". Специални гости на събитието ще бъдат министърът на труда и социалната политика  г-жа Зорница Русинова, зам.-министърът на образованието Красимир Киряков, посланикът на Южноафриканската Република Н.Пр. г-жа Ванеса Калвърт, Н.Пр.Гюро Катарина Викьор, Посланик на Кралство Норвегия, Н.Пр. Том ван Оорсхот, Посланик на Кралство Нидерландия в България. заместник-посланикът на Австрия Н. Пр. Томас Щьолцл, представители на неправителствени организации и други, съобщават организаторите.

Пъстро шествие ще премине по ул."Васил Левски" под мотото "#Ние сме равни" от 18,00 ч. Поради това се въвежда временна организация на движението от 17,30 до 19,30 ч. Тогава ще бъде затворена за движение ул. "Васил Левски" от Студентски стол № 2 до сградата на Община Велико Търново.

Много танци, възстановки на обичаи и различни работилници ще радват децата от цялата страна в дните на фестивала. Ще бъде бъде показана и специална изложба на деца от ромския етнос.

На 5-ти юни на обяд заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов ще награди най-добре представилите се групи по време на събитието. Те ще бъдат отличени в категориите "Най-добро ателие" и "Най-добра група". Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще връчи Голямата награда.

Предварителна програма за фестивала и съпътстващите събития вижте тук

В програмата на "Отворено сърце" е включена още кръгла маса на тема "Ранното детско развитие  - ключ към образователната интеграция". На нея ще присъстват посланици, политици и представители на ромските организации у нас.

Детски фестивал "Отворено сърце" показва традициите на ромския етнос в три дни

 << Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар