Вход | Регистрация

Повече от 5000 изпълнители на български фолклор си дават среща във В. Търново

От 7 до 17 май ще се проведат XIX Старопланински събор „Балкан фолк” и VI Български Национален шампионат по фолклор „Евро фолк”

Повече от 5000 изпълнители на български фолклор си дават среща във В. Търново
Балкан фолк

Над 5000 участници от 200 колектива се очакват на XIX-то издание на Старопланински събор "Балкан фолк”. Той ще се проведе в Летния театър на Велико Търново от 7 до 17 май.

Освен многобройните индивидуални и групови изпълнители от всички фолкорни жанрове и етнографски области на България към събора ще се присъединят и представители от Индонезия, Мексико, Италия, Румъния и Молдова.

Едновременно с XIX Старопланински събор "Балкан фолк” ще се проведе и VI Български Национален шампионат по фолклор "Евро фолк”. За участие в него са записани около 80 музикални формации, които ще се състезават в 8 категории и две възрастови групи.

Официалното откриване на XIX Старопланински събор "Балкан фолк 2015” и Национален шампионат по фолклор "Евро фолк” ще бъде на 9 май от 19:30 ч. на сцената на Летния театър. Час преди това, 18.30 ч., участниците ще ще се включат в традиционно дефиле от площад "Майка България”, през парк "Марно поле” до сцена "Летен театър”.

Сценичните изяви на фолклорните изпълнители започват на 8 май от 14 ч. със съборна програма.

Множество награди, медали, почетни грамоти и дипломи са предвидени за най-добрите сред добрите в конкурсната програма на двата фестивала. Голямата награда Grand prix златен "Орфей” и титлата Абсолютен национален шампион по фолклор за 2015 година ще донесе на победителя и премия от 1000 лв., осигурени от организаторите на Шампионата.

Всички концертни изяви ще бъдат предавани директно в световен ефир по интернет телевизия – EuroFolkTV /tv.eurofolk.com/, а записаните материали ще се излъчат в десетки български телевизии. Това ще даде възможност на стотици хиляди българи да се насладят на народното творчество.

Официалното закриване ще се състои на 16 май от 19:30 ч. с Гала концерт.

При лошо време сцените на закрито ще са в Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов”, в Големия салон на Община Велико Търново, в Камерна зала на НЧ "Искра 1896”, в НЧ "Надежда 1869” или на други места.

Север.бг е медиен партньор на събитието. Очаквайте снимки и видео от концертните изпълнения на участниците в него.

 

Повече от 5000 изпълнители на български фолклор си дават среща във В. ТърновоБалкан фолк

Старопланински събор "Балкан фолк” и Национален шампионат по фолклор "Евро фолк” са част от Музикални празници "Евро фолк”, състоящи се от 110 музикални фестивала. Те се провеждат в различни градове и държави на Европа през цялата 2015 г. и са под егидата на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.

Фестивал № 1 в Европа на традиционните народни изкуства – Старопланински събор "Балкан фолк”, е основно събитие на Музикални празници "Евро фолк 2015”.

В памет на основателя на Старопланински събор "Балкан фолк”  и Музикални празници "Евро фолк", Илиян Д. Николов, продължителите на делото му са инициирали подписка за издигането на паметник. До момента 2400 души са подкрепили идеята. Можете да подкрепите инициативата по време на концертите от събора. Подписката ще бъде внесена в местния Общински съвет, който да определи мястото за издигане на паметния символ.

Програмата по дни и часове, допълнителна информация и снимков материал може да намерите на официалната страница на ЕАФФhttp://eaff.eu/bg/festivals/1-xix-stara-planina-fest-balkan-folk-2015

Повече от 5000 изпълнители на български фолклор си дават среща във В. ТърновоБалкан фолк

 << Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар