Вход | Регистрация

Нерде Ямбол, нерде Станбул... нерде великотърновски лунапарк

Подбрани чалха хитове огласят старата столица

Нерде Ямбол, нерде Станбул... нерде великотърновски лунапарк
Снимка: sxc.hu

Празник се задава, скъпи великотърновци! Прехубавият и препълнен с туристи Търновград празнува утре паметна дата в българския исторически календар – Победата на цар Иван Асен ІІ в битката при Клокотница над епирския владетел Теодор Комнин.

С тази битка, на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г., България получава излаз на три морета - Черно, Бяло и Адриатическо, а в чест на 40-те севастийски светци, чиято памет се почита на този ден, цар Иван Асен II построява емблематичната за Велико Търново църква "Св.40 мъченици".

Отбелязването на славното събитие тази година е придружено от богата културна програма и от множество забавления за малки и големи, обединени в голям лунапарк на площадката в м.Качица. Оттам обаче не се чуват триумфални фанфари, а подбрани чалга хитове, огласящи околността.

"Нерде* Ямбол, нерде Станбул", ще възкликнат втрещени някои не толкова широко скроени великотърновци. Ама грешката е вярна.

Привлечено от големия брой атракциони на едно място и водено от по детски чист ентусиазъм за предпразнични емоции, моето семейство посети т.нар."лунапарк" в града. Първото впечатление е гръмко и пошло заради волумето на макс на уредбата, от която се лее откровена чалга, както и от подрусващи се в такт продавачи на сергии, стрелбища и люлки. Трябва да се отбележи, че някои от търговците видимо се чувстваха не намясто, но не малко от колегите им даваха волен израз на първичното си желание за чупки в ханша с песенен съпровод.

Желанието ни да похарчим някой лев за забава на децата беше попарено моментално. Музика съществува всякаква и всеки има право да слуша, каквото му харесва, но не е това мястото да се натрапва личен вкус или липса на такъв.

Чудя се къде точно бяхме попаднали – чалга дискотеките в града ли свършиха, грешно ли разбрахме думата "лунапарк"? А може би някои от присъстващите я тълкуваха посвоему като "парка на едноименна с естествения спътник на Земята поп-фолк певица" или пък "сбор на изпаднали в балканско-ориенталски музикален транс", несъзнаващи какво точно вършат.

През 2014 г. Велико Търново беше сред българските кандидати за Европейска столица на културата за 2019 г. И с право, разбира се, градът има богата история и огромни възможности за развитие. Натрапчивият лунапарк обаче изглежда като трън в очите, да речем, крещейки за внимание в диаметрална посока от тази на амбициите на старата столица.

Европо, колко си близо и колко далеч.


*нерде - тур. къде

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар