Вход | Регистрация

Над 200 ренеактори се включиха в 12-ото издание на фестивала "Орел на Дунава"

Битът, обичаите и занаятите на древните траки, римляни и варвари завладяха Свищов

Тридневният фестивал на античното културно изкуство "Орел на Дунава" в Свищов приключи вчера с пъстър парад на участниците в него. Той беше закрит официално чрез символичното предаване на огърлицата на властта от император Нерон на кмета на града Генчо Генчев и угасянето на фестивалния огън.

Всички групи, участващи в 12-ото издание на фестивала получиха грамоти и сувенири за спомен. Носител на наградата за популяризиране на културно-историческото наследство "Орел на Дунава” стана Марко Монтеки, председател на Италианската търговска камара в България. Той стана почетен член на "I Римски легион”.

В програмата на уникалното събитие бяха включени различни демонстрации на антични игри и състезания, впечатляващ огнен спектакъл и приготвяне на антично ястие от свинско месо, дело на Ути Бъчваров.

Над 200 реенактора от Италия, Франция, Румъния и България показаха различни демонстрации на сцената на амфитеатъра, както и бита и обичаите на древните траки, римляни и варвари.

Победителите в ученическите състезания в различните дисциплини от античните спортни игри, бяха наградени с купи от кмета на Свищов. В спортното състезание "Антични бързи, смели, сръчни” взеха участие 7 отбора от свищовските училища и един от Белене. Награди получиха представителите на СОУ "Николай Катранов” и СОУ "Димитър Благоев”.

На сцената на амфитеатъра дори имаше романтична история - млад мъж поиска ръката на своята любима.

Разгледайте снимки от фестивала тук.

 << Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар