Вход | Регистрация

ХІХ Международен фолклорен фестивал започна с пъстро дефиле

215 изпълнители представят фолклора и обичаите на 8 държави във В.Търново

ХІХ Международен фолклорен фестивал започна с пъстро дефиле

С пъстро дефиле по главната улица "Васил Левски” във Велико Търново през почивните дни беше открит XIX Международен фолклорен фестивал. До 23 юли включително 215 певци, танцьори и музиканти представят фолклора и обичаите на осем държави.

Изпълнителите са от България, Бразилия, Белгия, Колумбия, Тайван, Мексико, САЩ и Чили. Концертните вечери продължават до 23 юли /включително/ на сцената на Летния театър в парк "Марно поле”. Входът е свободен.

След празничното шествие последва официална церемония по издигане на знамената на България, старопрестолния град и фестивала. На сцената на Летния театър директорът на дирекция "Култура” в Община Велико Търново Нелина Църова приветства участниците и ги поздрави от името на кмета Даниел Панов.

С кратко слово президентът на Международния фоклкорен фестивал Емил Павлов припомни историята на културния форум, а благослов бе отслужен от свещеноиконом Славчо.

Организатори са Фондация "Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. За първи път събитоето се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Богата е и програмата от съпътстващи прояви към Международен фолклорен фестивал Велико Търново – ‘2016. Сред тях са традиционният конкурс за танци и традиционно облекло "Мис Фестивал”, вечери на традиционната кухня на Бразилия, Колумбия, Мексико и Чили.

Международна научна конференция, организирана от Националната секция на CIOFF в България ще изследва добрите практики за популяризиране на нематериалното културно наследство. В партньорство Факултета по изобразително изкуство на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий” ще се проведе пленер за млади художници.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар