Вход | Регистрация

8 награждавани филма гледат търновци на гостуващия СФФ

От 24 до 26 април София филм фест гостува в старата столица

8 награждавани филма гледат търновци на гостуващия СФФ
Снимка: Thinkstock/Guliver

София филм фест идва във Велико Търново от 24 до 26 април. Той ще бъде открит с филма "Съдилището” на режисьора Стефан Командарев от 18 ч. Специален гост на прожекцията ще бъде актьорът в главната роля Ованес Торосян, с когото публиката ще има възможност да разговаря.

8 наградени филма, участвали в Международния фестивал СФФ, ще могат да гледат великотърновци в залата на Общината. 4 лв. струва билетът, при закупуването на билет за двама – 7 лв., а цена на билет за три филма - 3 лв.

Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще направи официалното откриване на събитието. Гостуването на СФФ в старата столица е благодарение на Арт Фест/София Филм Фест и Община Велико Търново, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма "Творческа Европа" на Европейския съюз.

 

Програма на СФФ във В. Търново:

24 април, петък

18 ч. - "Съдилището” на Стефан Командарев.

Филмът е носител на наградата за най-добър филм на фестивала за българско игрално кино "Златна роза” 2014 г. В "Съдилището” се разказва една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България и най-вече в Родопите. Митьо и неговият син Васко живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.

20.30 ч. "Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието” на Рой Андершон.

Филмът е награден със "Златния лъв” на фестивала във Венеция. Представена от своя създател като "последната част от трилогията за това какво е да бъдеш човек”, сюреалистичната комедия се състои от 39 кратки сцени с абсурдни и комични ситуации в две сюжетни линии. В едната двама неориентирани и неопитни търговци обикалят града, опитват се да продават инвентара си от вампирски зъби и гумени маски и през цялото време се карат като стара двойка. Паралелно с това Карл XII – най-войнственият шведски крал – се появява в наши дни и продължава серията си катастрофални поражения. Преминавайки от кошмар към фантазия, транс и дори импрозивиран музикален епизод, филмът завършва с безмилостно осъждане на представената от Андершон зашеметяваща липса на съпричастност.

 

25 април, събота

16,00 ч. - "Водачът”, режисиран от Томи Лий Джоунс.

31-годишната Мери Бий Къди живее сама в силно религиозно градче в Средния запад. Тя получава задача от своята църква да придружи на изток три жени, които са изгубили разсъдъка си. На път от Небраска към Айова, където тези жени най-накрая ще намерят подслон, Мери Бий спасява живота на престъпника Бригс. Той се съгласява да й помогне в мисията, като ги преведе през снежни бури и опасни срещи със заселници, индианци и тежкия живот в граничните територии. 

18.30 ч. - "Чудесата” на режисьорка АличеРорвахер.

Джелсомина живее с родителите си и трите си по-малки сестри в отдалечена ферма в Умбрия. Баща й държи семейството далеч от изкушенията на съвременния свят и вярва, че единственият безопасен начин на живот е завръщането към природата. Основният доход от леха зеленчуци и кошери с пчели поддържа възрастните и децата много близки, но отношенията им започват да се влошават с пристигането на Мартин – проблемен младеж, когото приемат като част от програма за превъзпитаване. Той представлява външен фактор, натрапник, подобно на телевизионното състезание "Страната на чудесата”, което ще се снима в района. И увереността на идеалистичния и деспотичен баща е подкопана, когато разбира, че най-голямата му дъщеря може да поеме свой път в живота – не този, който той е избрал за себе си и семейството.

20,30 ч. - "Левиатан” на Андрей Звягинцев.

Филмът е носител на "Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар.

До Баренцово море, в покрайнините на малък крайбрежен град, където китове понякога навлизат в залива, живее обикновено семейство: Николай, жена му Лиля и синът-тийнейджър Ромка. Семейството е под постоянния тормоз на корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята, къщата и малкия автосервиз. За да спаси дома си, Николай се обажда на стария си приятел от казармата, който сега е преуспял адвокат в Москва. Двамата заедно решават да отвърнат на удара, като съберат компрометиращи факти за кмета.

 

26 април (неделя)

16,00 ч. - "Белият бог” на унгарския режисьор Кондрел Мундруцо.

Носител е на наградата в секцията "Особен поглед” от фестивала в Кан ‘14 и на "Кучешката палма”, присъдена на две от 250-те четирикраки звезди.

Сюжетът на "Белият бог” е сюрреалистичен и предизвикателен. В подкрепа на чистото родословие на кучетата нов закон въвежда тежък данък на смесените породи. Собствениците започват да изоставят кучетата си и скоро приютите се препълват. 13-годишната Лили прави всичко възможно, за да защити своя любимец Хаген, но в крайна сметка баща й го изгонва на улицата. Хаген и симпатичната му господарка отчаяно се търсят един друг, докато един ден Лили губи надежда. Опитвайки се да оцелее, бездомният Хаген разбира, че не всеки човек е най-добрият приятел на кучето. Той се присъединява към банда улични псета, но бързо е заловен и изпратен в кучкарник. Почти изгубили надежда, кучетата се възползват от единствения шанс да избягат и да въстанат срещу човечеството. Отмъщението ще е безмилостно. Лили е единствената, която може да спре неочакваната война между човека и кучето.

18,15 ч. - "Черен въглен, тънък лед” на китайския режисьор Дяо Инан Филмът е носител на голямата награда "Златна мечка" и на "Сребърна мечка" за най-добър актьор на Берлинския кинофестивал.

След провален арест в разследване на сериен убиец, детектив Джан Дзъли е отстранен от полицейското управление на малък град и започва работа като охранител във фабрика за въглища. Пет години по-късно има серия сходни убийства и Джан убеждава бившия си партньор да довършат случая. Разследването му скоро го среща с У Джъджън, местна собственичка на пералня, чието любезно поведение и мистериозна аура го привличат, въпреки загадъчната й връзка с убийствата.

20,30 ч. - "Зимен сън”  на  режисьора Нури Билге Джелайн.

Награда "Златната палма” от Кан 2014.

Действието се развива сред живописния и грабващ зимен пейзаж на Кападокия, Централна Анадола, в малко селце, полупразно извън сезона. В продължение на повече от три часа филмът проследява местната знаменитост Айдън – актьор, който държи малък хотел с жена си, пише за местния вестник и обмисля идеята да поработи над книга за турския театър. Както всички останали в селото, Айдън има доста свободно време, но с напредването на историята Джейлан внимателно премахва обвивката, която прикрива този самодоволен и тесногръд мъж. Чрез няколко невероятни епизода, прекрасно написани и изпълнени, зрителят става свидетел на отношенията на Айдън с жена му, наскоро разведената му сестра и местно семейство, негови наематели.

 

"София Филм Фест във Велико Търново” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал "София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект "Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – "СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – "СФФ за учащи”.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар