Вход | Регистрация

Скандалът в Свищовската академия - тема табу?

Скандалът в Свищовската академия - тема табу?
Снимка: sxc.hu

"На заключителното заседание, проведено на 15.05.2012г. в Стопанска академия "Димитър А. Ценов”, 7-членното научно жури класира за академичната длъжност "професор” ректорът на свищовското висше училище – доц. д-р Величко Адамов. По време на двучасовото заседание са обсъдени представените 3 рецензии и 4 становища. Членовете на журито единодушно гласуваха и подписаха  решението". Така "лаконично" отговориха чрез PR-a си от свищовското висше училище на питането ни за развитието по "случая Адамов".

От Север.бг изпратихме своите питания до ръководството на университета и оттам ни увериха, че няма проблем да отговорят на въпросите ни. На практика обаче се оказа, че е много трудно и доказателство е липсата на отговор, зад който да стои поета отговорност

Вчера доц. Аданов трябваше да защити публично професура, но всичко се случи при строга секретност - медии не бяха допуснати, а охраната бе засилена. Единствено стана ясно, че тайното жури е признало професорската титла на ректора.

Името на доцента нашумя скандално в медийното пространство, заради дипломи и академични справки, оказали се невалидни с подписа му като "професор". През есента на миналата година ректорът получил почетната титла от румънски университет, но по смисъла на Закона за висшето образование и Закона за академичния състав в България, тази титла не е легитимна.

Освен това през 2001 г. Атестационната комисия е уличила Адамов в плагиатство и затова му е отказала титлата "доктор на икономическите науки", "заради преписаните от французите страници - учебник от 288 страници и монография от 222 страници с едни и същи идентификационни номера - нещо невъзможно в книгоиздаването". Това е установило разследване на "По света и у нас".

Не на последно място скандалът около свищовския ректор се разгоря и заради контактите му с Красимир Георгиев, по известен като Красьо Черния. Доц. Адамов е ръководил докторантурата на Георгиев, който също има диплома от Свищовския университет.

Това, което разбираме само е, че "гърбът" на доц. д-р Величко Адамов се пази ревниво. Според зам. ректора на Академията доц. д-р Иван Върбанов всичко, което се чува са "слухове" и "досега няма доказано плагиатство". Министър Сергей Игнатов се позовава на факта, че няма закон или друг нормативен акт, който да "позволява да сменя ректора".  По случая е сезирана и прокуратурата в Свищов, но и техният отговор е, че "не са компетентни да повдигнат обвинение по казуса"...


...........................

...А според един Проектозакон, който е много актуален в момента и се подлага на широки дискусии, едни "по-обикновени хора", родители, ще бъдат "виновни до доказване на противното", ако институциите преценят, че "децата им не са гледани и обгрижвани, както трябва" и ще бъдат извеждани от семействата ... Но, това е тема за друг коментар...  Или нещата са свързани... някъде...?!

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар