Вход | Регистрация

Физиците Георгиеви представиха изследванията си в Тасмания

Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев участваха за първи път в престижния симпозиум по антени и разпространение ISAP

Физиците Георгиеви представиха изследванията си в Тасмания
личен архив

Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев участваха в Международния симпозиум по антени и разпространение ISAP 2015, който се проведе в Конгресния център "Рест Пойнт” в Хобарт, Тасмания, Австралия.

Те представиха своето изследване "Влияние на материалните и геометричните параметри върху диференциалната фазова разлика в цилиндричния вълновод, съдържащ феритен цилиндър с азимутално намагнитване и диелектричен тороид”.

Диференциалната фазова разлика е важна величина, познаването на която позволява проектирането на фазорегулатори с приложение в антените с електронно управление на електромагнитната вълна, обясняват авторите. Те са разработили оригинален подход за пресмятане в двуслоен ферито-диелектричен вълновод, основан на метода на последователните приближения.

Вълновите процеси в изследваната структура са описани с помощта на комплексните конфлуентни хипергеометрични функции на Кумер – най-общите функции на математичната физика и реални цилиндрични функции на Бесел и Нойман. Във връзка с това бяха представени графиките на функцията на Кумер в комплексната равнина, изследвани, построени и публикувани от авторите за първи път в техни статии. Съществена част от изложението бяха и таблиците и графиките на числата L, въведени от проф. Георгиев и д-р Георгиева и представляващи обект на нова област в теорията на числата, създадена от българските учени. С тяхна помощ се пресмятат границите на областите, в които се наблюдава фазова разлика в изучаваната структура.

Физиците Георгиеви представиха изследванията си в Тасманияличен архив

Симпозиумът по антени и разпространение ISAP е най-представителният форум в споменатата научна област, който се организира в Азиатско-Тихоокеанския регион. Той се провежда под егидата на Института на инженерите по електроника и електротехника IEEE – САЩ и Института на електронните, информационните и комуникационни инженери IEICE – Япония.

Това е първото представяне физиците от Поликраище на симпозиума ISAP и най-отдалеченото от Европа място, където са стигали. Докладът представи д-р Георгиева, като освен с чисто научните изложения аудиторията беше запозната със забележителности на България и в частност на Велико Търново, както и с героичното родословно дърво на двамата учени /сред които - свещеник Георги Полуганов и презвитера Гергина Полуганова, протойерей Никола Попгеоргиев/.

В рамките на културната програма учените от симпозиума посетиха планината Уелингтън, водопадите Ръсел, резервати с евкалиптови дървета, кенгура, тасманийски дяволи, папагали и коали, както и крайбрежието на остров Тасмания и Мелбърн.

Физиците Георгиеви представиха изследванията си в Тасманияличен архив

<< Sever.bg във Facebook >>       Докладвай за нередност в статията
Добави коментар