Вход | Регистрация

България на челно място в Балканската олимпиада по информатика

Сред 8-те медалисти е възпитаник на ПМГ във В. Търново

България на челно място в Балканската олимпиада по информатика

2 златни, 2 сребърни и 4 бронзови отличия спечелиха учениците от българския национален отбор по информатика на Балканската олимпиада, провела се в Русе. България се представи с два отбора, съобщават от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

11 държави се включиха в съревнованието: България, Гърция, Кипър, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Турция.

Първият ни отбор зае първо място в отборното класиране с 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Негови ръководители са Стоян Капралов и Евгени Василев, а в състава му влизат:

Христо Венев – СМГ – златен медал

Енчо Мишинев – МГ Ямбол – златен медал

Даниел Атанасов – СМГ – сребърен медал

Кристиян Цъклев – СМГ – брознов медал

По традиция страната домакин на олимпиадата участва с два отбора от по четирима състезатели, така вторият ни отбор завоюва 1 сребърен и 3 бронзови медала. Ръководители на отбора са Кинка Кирилова и Бисерка Йовевча, а победителите:  

Андрей Лалев – ПМГ Велико Търново – сребърен медал

Иво Дилов – СМГ – бронзов медал

Валентин Борисов – ПМГ Шумен – бронзов медал

Виктор Терзиев – СМГ – бронзов медал

Балканската олимпиада е организирана от МОН, Съюза на математиците в България, Община Русе, Регионален инспекторат по образованието Русе, Русенски университет "Ангел Кънчев", Математическа гимназия "Баба Тонка", Русе, и СРООПН.

През последните 10 години българските ученици са спечелили 17 златни, 23 сребърни и 17 бронзови медала от участието си в Балканска олимпиада по информатика. Престижното състезание се провежда за първи път през 1993 г. в Констанца, Румъния. Страната ни участва във всички издания на олимпиадата оттогава с изключение на едно, а домакин е била през 1995 г., 2004 г. и 2009 г.

Подготовката и участието на олимпийските отбори по природни науки в международни състезания и  олимпиади се провежда с изключителното партньорство на Фондация "Америка за България".Докладвай за нередност в статията
Добави коментар