Вход | Регистрация

Учители и ученици от 8 държави посрещна СОУ"Ем.Станев" + СНИМКИ

Великотърновското училище е партньор по проект за равенство между половете и социалните групи

Учители и ученици от 8 държави посрещна СОУ"Ем.Станев" + СНИМКИ
Снимка: Север.бг

Учители и ученици от 8 държави бяха посрещнати днес в СОУ "Ем.Станев" във Велико Търново. Те са на посещение за няколко дни по проект S/He is Equal in Europe -Тя/Той равнопоставени в Европа, в който училището участва като партньор от българска страна.

Гостите бяха почерпени за добре дошли с питка и сол и закичени със здравец, след което директорът на учебното заведение Кина Котларска ги приветства.

Групата от 25 учители и 19 ученици от 5 до 7 клас са от училища партньори по проекта от Испания, Финландия, Румъния, Полша,Италия, Португалия, Гърция и Турция.

Специално за тях учениците от 6"а"клас с класен ръководител Мая Димитрова изнесоха програма с музикални и фолклорни изпълнения. Учителски хор също поздрави международните партньори с песен на няколко гласа.

В следващите няколко дни учениците от различните държави ще разучават български песни и хора със своите нови приятели от СОУ"Ем.Станев". Учителите пък ще разискват идеята за равенство между всички социални групи и между половете, обучавайки се в нови методи на преподаване. В рамките на гостуването си те ще посетят Арбанаси, ЕМО"Етър" и АИР"Боженци" в Габрово.

"Проектът е концентриран върху идеята за равенство между половете. Тази идея за нас, българите, не е много атрактивна, защото излизаме от 50 години тоталитарен режим. Една от идеите на този режим е била точно тази – жената е в подчинено положение на мъжа, защото той владее средствата за производство и тогава, когато двата пола се изравнят икономически, ще се създадат условия за преодоляване на тази неравнопоставеност.", каза за Север.бг директорът на СОУ "Емилиян Станев" Кина Котларска.

Учители и ученици от 8 държави посрещна СОУ"Ем.Станев" + СНИМКИСевер.бгг-жа Котларска е отдясно

По думите й БКП направи всичко възможно да фаворизира навлизането на жените на пазара на труда и те успяха да достигнат до високи управленски позиции, но, от друга страна, политиката все още остава мъжко занимание.

Международният проект S/He is Equal in Europe -Тя/Той равнопоставени в Европа обединява и разглежда три модела общество - бивш социалистически, северен протестантски и южен католически, съдържащ наследството на исляма.

България принадлежи към първия модел, при който: "икономическото неравенство на практика се изразява в това, че жената не само не е освободена от това господство, напротив, за нея положението става доста по-тежко. От нея социалистическото общество изисква равнопоставено да съчетава три функции – платен работник, активен политически гражданин и майка. Тук под "майка" се разбира нещо много повече от това да отгледам децата, а включва всичко, свързано с ключовата дума грижа – за мъжа, за децата, за храната, за облеклото, за възрастните родители.", каза още г-жа Котларска и заключи, че жените от бившия социалистически модел са много по-дейни, по-оправни и организирани от своите посестрими на Запад.

Проектът се реализира по програма ЕРАЗЪМ+, Ключова дейност 2 "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики" – дейност "Сътруднически партньорства, проекти само между училища" с № 2015 -1 - ЕS01 - КА219 - 015783_4 на ЦРЧР.

От страна на великотърновското училище участват учителите: Галина Гогева, Борислава Иванова, Ивета Станчева, Преслав Марков.

Разгледайте снимки от посрещането на партньорите тук.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар