Вход | Регистрация

Проф.Георгиев и д-р Георгиева-Гроссе с интересно участие в Прага

Двамата признати физици от Поликраище организираха Специални секции на научен форум в Чехия

Проф.Георгиев и д-р Георгиева-Гроссе с интересно участие в Прага
личен архив

Световнопризнатите учени от Поликраище проф. Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева-Гроссе участваха в 36-тия Международен симпозиум по напредък в електромагнитните изследвания – PIERS, който се проведе в Прага. Симпозиумът PIERS е най-големият форум в света по електромагнитна теория.

Около 1200 учени от водещите в научно отношение страни и университети взеха участие във форума. Той се организира от Електромагнитната академия – САЩ.

Проф. Георгиев и д-р Георгиева представиха три Поканени доклада: "Теорема за числата ” /въведени от учените от Поликраище/, "Методът на регулярната вълнова функция на Кулон за анализ на цилиндричните вълноводи с азимутално намагнитен ферит” и "Фазово поведение на азимутално намагнитения двуслоен ферито-диелектричен вълновод”.

Проф.Георгиев и д-р Георгиева-Гроссе с интересно участие в Прага личен архив

Двамата български учени организираха и три Специални секции на сипозиума, в които участваха учени от всички континенти. Секциите се проведоха тържествено с единствен по рода си ритуал пред пред българското национално знаме, знамената на домакините от Чехия и на всички страни-участнички: Бразилия, Чили, Еквадор, САЩ, Русия, Германия, Италия, Украйна, Литва, Армения, Китай, Хонг Конг, Южна Корея, Казахстан, Израел, Турция, Обединени Арабски Емирства, Южноафриканската република, Нигерия и Австралия.

Преди всеки доклад д-р Марияна Георгиева запозна аудиторията с учения – университета, където той работи, образованието му, най-големите му научни постижения и награди, а също и някои най-интересни сведения за държавата, от която идва. Двамата организатори посрещаха и изпращаха докладчика, а при приключването на лекцията си всеки получи специално удостоверение за участие в Специалните секции.

Учени от най-големите университети предстаиха своите научни постижения при българските физици. Специалните секции се радваха на голям интерес. Главният редактор на научните списания, издавани от Електромагнитната академия проф. Венг Чо Чу от Университета на Илиной в Урбана-Шампейн /САЩ/ представи свой доклад в първата от Специалните секции на проф. Георгиев и д-р Георгиева. Измежду най-изтъкнатите участници бяха също проф. Валерий Яхно (Университет "Докуз Ейлюл”, Измир, Турция), проф. Лудгер Клинкенбуш (Университетът "Кристиян Албрехт”, Кил, Германия), проф. Михаел Катцав (Университет на Тел-Авив, Израел) и др.

Особено оригинален беше докладът на проф. Бонмасар, който разказа за различни медицински приложения на метаматериалите (изкуствени материали, чиито свойства могат предварително да се програмират) за създаване на мозъчни и сърдечни стимулатори, импланти в гръбначния мозък и други средства за лечение на голям брой болести, които са приложени в Медицинския факултет на Университета "Харвард” и в Главната болница на Масачузетс.

Това е най-големият успех на българските учени, след организираните от тях Специални секции в Москва, Русия (2012 г.), Тайпе, Тайван (2013 г.), Стокхолм, Швеция (2013 г.) и Гуангджоу, Китай (2014 г.).

Проф.Георгиев и д-р Георгиева-Гроссе с интересно участие в Прага личен архив

< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар