Вход | Регистрация

ВТУ е изправен пред фалит и може да прекрати дейност през октомври

Университетът е в тежка финансова криза, търси помощ от държавата

ВТУ е изправен пред фалит и може да прекрати дейност през октомври
Снимка: Север.бг

Великотърновският университет "Св.св.Кирил и Методий" е във финансова криза и през октомври може да затвори врати. Това обяви днес ректорът на учебното заведение проф. Христо Бонджолов.

Средствата в бюджета на ВТУ ще стигнат за покриване на разходите му до октомври т.г. До това положение се стига заради орязана субсидия от държавата, вълизаща на 1,130 млн.лв.

Близо 17 млн.лв. е бюджетът на вуза за година, от които 9 млн.се отпускат от държавния бюджет.

Около 2 млн.лв. капиталови разходи за различни ремонти са направени от бившето ръководство за три години, а почти половин милион лева са неизплатените наднормени часове по бакалавърски и магистърски програми, съобщи още ректорът.

Средствата, които отпуска държавата за капиталови разходи, са 86 хил.лв.на година, които по думите на проф.Бонджолов са крайно недостатъчни и през годините университетът е отделял от собствени средства за поддръжка на публично-държавна собственост. Заниженият прием на студенти обаче вече прави невъзможен този вариант и университетът е изправен пред реална опасност от фалит.

Оказва се, че години наред ръководството на ВТУ е харчило повече, отколкото може да си позволи. От встъпването на новия ректор на поста през май м.г. досега дори изплащането на заплати е трудно, изтеглен е и кредит.

ВТУ не е бил допуснат да участва в европейски програми за закупуване на оборудване и ремонти. Почти всички пари обаче отиват в софийски университетаи, каза още проф.Бонджолов.

Призивът на ръководството на ВТУ е за отпускане на средства от държавата. За проблема няколко пъти е търсено съдействието на Министерството на образованието и науката, както и на това на финансите.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар