Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Паметникът "Асеневци"

1 от 2
Информация:

Асеневци са трима братя и един техен наследник, които са управлявали България след освобождаването й от византийско иго.

Първите двама - Асен и Петър всъщност са основните виновници България отново да просъществува като самостоятелна държава, а брат им - Калоян - тя да се превърне в една от основните сили в Източна Европа. Всички обичаме да споменанваме как той е разбил кръстоносците - славна случка в българската история.

Цар Иван (Йоан) Асен II пък е техен наследник, който се оказва изключителен дипломат и въздига България до втория й исторически апогей чрез сключването на дипломатически бракове и воденето на успешни войни.

Паметникът "Асеневци" е построен през 1985 г., при навършването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Мечът, около който са разположени четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България - самият той сочи нагоре.

Паметникът е монументален и е разположен на изключително живописно място в града - край реката, в подножието на Света гора, до Стамболовия мост (построен по времето на Стефан Стамболов), до накацалите една върху друга къщи, придаващи специфично излъчване на града. Мястото наистина си заслужава да се посети, от една страна, за да се почувства силата на тези български царе и от друга - да се насладите на великолепните панорами, които се разкриват оттам.Добави коментар