Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Деветашка пещера

Информация:

Пещерата се намира на Деветашкото плато, разположена в централната част на Предбалкана, на десния бряг на река Осъм и отстои на около 2 км от село Деветаки.

Деветашката пещера е една от най-големите в България. Дължината й е 2442 м. В нея се намира най-обширната пещерна зала в страната с площ 21 дка.

Входът й има размери 55х35 м и води в просторна и висока зала, по тавана на която има 7 отвора, наричани от местното население "окна".

На 200 м от входа пещерата се разклонява. Левият клон (дълъг 1,5 км) има стъпаловидни езерца и рекичка с малки водопади. Той завършва, излизайки на повърхността на платото. Десният клон е сух и има дължина от половин километър.

Деветашката пещера е богата на сталактити, сталагмити и сталактони. Има и ледени форми - висулки, завеси. Обитава се от риби, раци, голи охлюви, паякообразни мокрици и др.

Изследвана е през годините 1927, 1950 и 1952. Около входа на централната зала и началото на двата клона са разкрити 8 м дебели културни наноси с находки от доста исторически епохи - палеолит, неолит, халколит, бронзова, ранножелязна и късножелязна епохи.

Пещерата привлича много туристи с красивите си форми.Добави коментар