Вход | Регистрация

Арбанашка автенчина сватба ще се бори за участие в рекордите на Гинес

Арбанашка автенчина сватба ще се бори за участие в рекордите на Гинес

Българска традиционна сватба с над 4 000 гости организират във великотърновското село Арбанаси. Събитието ще е част от Първия национален фолклорен събор "Болярска среща", който ще се проведе от 21-ви до 23-ти юли. Организаторите поясниха, че Община Велико Търново е основен партньор на мероприятието. В рамките на трите дни на събора ще бъдат пресъздадени различни автентични предсватбени и сватбени ритуали, характерни за Северна България. 

Младоженците Ива Янчева и Георги Георгиев ще сключат брак в църквата "Св. архангели Михаил и Гавраил". И двамата живеят в София, но са запалени да предадат българщината и да запазят фолклора. Женихът уточни, че е поканил лично около 150 сватбари, а останалите гости ще са посетителите на събора. По думите му, сватбата няма за цел да поставя някакви рекорди. Всички гости ще са облечени в автентични народни носии от 19-ти век.

"Доста се постарахме през годините да съберем костюмите. Това, което успяхме да намерим е в по-голямата си част женски носии. За съжаление, ходих и в Етнографския музей в София, но и там изобилстват такива, а мъжките са много рядко запазени. Особено тези, които са участвали в обреди. На мен ми се наложи да си ушия нова носия, за да имам сватбена такава", обясни младоженецът.

Булката ще е облечена в народна носия от Северняшкия край, като частите и накитите за нея са събирани близо две години. Песните, които ще се изпълняват, са "извадени" от етнографски книги и сборници, които не са преиздавани от 1925 година, насам. "Ние се опитваме да пресъздадем една голяма част от предсватбените и сватбените обреди. Това, което до сега съм виждал, е че повечето фолклорни състави, които се занимават с автентичен фолклор пресъздават само няколко елементи от дадена сватба. Ние ще се постараем да пресъздадем цялото богатство на ритуаликата, която съпътства една сватба", каза Георги Георгиев.

Основният организатор на целия събор е Валентин Димов. Той уточни, че всеки, който желае да стане част от сватбата, трябва да се запише предварително в специални списъци, като ще се радват гривни, които ще се носят през цялото време. Това ще се случва в специален информационен център, който ще работи и в трите дни. Сватбеният ритуал ще се организира в неделя.

Организаторите на Първия национален фолклорен събор "Болярска среща" са подготвили за сватбата 400 кг боб, 100 кг сирене, 2 тона вино и 2 000 погачи. Автентичната фолклорна сватба ще се бори за участие в рекордите на Гинес с най-дългото хоро. Валентин Димов отбеляза, че всички организирани прояви са напълно безплатни. "Това, което искам да отбележа е, че няма как да бъде организирано толкова уникално събитие, ако нямаш подкрепата на дадената община, на чиято територията се случва то. Благодаря на всички, които положиха неимоверни усилия за организирането му", посочи Валентин Димов. Той разкри, че се подготвят около 10 маси с дължина от 120 до 150 метра. Освен това всеки един, който се включи в сватбата, ще има възможност да вземе със себе си глинената купа и дървената лъжица, с които се храни. Бюджетът, с който се организира събитието, е 70 хиляди лева, които са осигурени без спонсорство. В рамките на трите дни ще има и занаятчии, които ще представят и продават продукцията си. Организаторите ще направят опит да подобрят рекорда на Гинес за най-дълга сватба, поставен по време националния събор "Лудогорие” през 2015 г. Тогава празничната софра е достигнала 900 метра.  
източник: dariknews.bg


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар