Вход | Регистрация

Англичани спасиха къща на 3 века

"Къщата на Кокона Анастасия" вече е реставрирана

Англичани спасиха къща на 3 века
Веселина Ангелова/Труд

Една от най-старите къщи на Велико Търново, строена през 1763 г. е спасена от разруха.

Направиха го не наследниците й или някой институция, а британско семейство.

Фамилията Торп е реставрирала старинната сграда, известна като "Къщата на Кокона Анастасия".

Строената преди почти 3 века емблематична къща се намира между улиците "Пандели Кисимов" и "Никола Пиколо" в старинната част на болярския град. Говори се, че под нея има прокопани тайни проходи и подземни тунели, част от които били разрушени при опустошителното земетресение през 1913 г.

Преди време семейство Торп купило имота във Велико Търново от българин, който имал дългогодишен спор с местната власт за част от двора. Почти година е коствало набавянето на позволителни за реставрация на постройката, която е паметник на културата. В момента къщата се обитава от 35-годишната Финел Торп, която по професия е строителен дизайнер. Тя сама успяла да ремонтира сградата.

Анастасия е една от най-интересните местни личности.

Сестра е на Никола Пиколо, революционен деец и културен деятел. Къщата е купена от софиянеца Атанас Арнаудов. Сградата е призната за паметник на културата от епохата на Възраждането с указ на Народното събрание още през 1964 г. Наследниците на Никола Пиколо Сава и Антония Стефанови живеят в София. След идването на демокрацията между Стефанови и областта е изготвен договор за доброволна делба. По стечение на обстоятелствата къщата вече е собственост на уелсците, които се оказват и отлични стопани и ценители на старините.

 

<< Sever.bg във Facebook >>"Труд"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар