Вход | Регистрация

Интересни дарения и находки представя РИМ-В. Търново

Изложбата "Заедно да съхраним историческата памет" ще бъде открита на 2 ноември

Интересни дарения и находки представя РИМ-В. Търново
Археологически музей - Велико Търново

Експозицията "Заедно да съхраним историческата памет" представя Регионален исторически музей-Велико Търново по повод Деня на народните будители. Изложбата се намира в музей "Възраждане и Учредително събрание" и ще бъде открита в 14,30 часа на 2 ноември.

Тя включва направените през настоящата година дарения, както и предоставени на музея предмети, конфискувани в полза на държавата, също и артефакти от последните археологически проучвания.

Над 100 дарения има РИМ-В. Търново за 2015 година, направени от 46 частни лица и институции. На среща с дарителите ще им бъдат връчени свидетелства и карти за безплатни посещения на музейните обекти за една година. Техните имена ще бъдат качени в сайта на Регионален исторически музей-Велико Търново на адрес http://www.museumvt.com/

Сред най-атрактивните дарения е постъпило чрез анонимен българин, който живее във Великобритания. То представлява кинжал с кания, два ордена на масонската ложа Сент Джордж патент 900, британска армейска барета, ръкавици, военна торба и придружително писмо. От писмото става ясно, че дарителят е член на "Орден на Мармадюк Тенант на Кралското висше Масонство".

Историята около кинжала е много интересна. За него се твърди, че е дарен от цар Борис III през 1940 г. на неизвестен британски офицер. След смъртта на офицера, верни на цар Симеон II хора го пазят до 2005 г., след което го изнасят във Великобритания. Твърде загадъчните и неизяснени факти около дарението поставят много въпроси, на които музейните експерти тепърва ще отговорят.

Посетителите на музея ще могат да разгледат също иконата на "Св.Сава Сръбски", дарена от сръбския ювелир Горан Ристович-Покимица; печат, който е поставян на всички документи, грамоти и награди на Националния исторически преглед на българската драма и театър "Поглед към вековете", създаден от патрона на търновския театър Константин Кисимов; лични вещи на българи, емигрирали в САЩ и работили в заводите на "Форд" (снимки, писма, работно облекло в автомобилните заводи на "Форд") и мн.др.

Куратор на изложбата, която ще бъде експонирана в музей "Възраждане и Учредително събрание" до 2 декември 2015 година, е д-р Миглена Петкова, гл. Уредник в отдел "Фондове и Научен архив".

<< Sever.bg във Facebook >>

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар