Вход | Регистрация

Новите почетни граждани на Елена

Новите почетни граждани на Елена

Новите почетни граждани на Елена за тази година са Константин Терзиев и Димитър Балуков, които бяха удостоени с високото звание  на тържествена сесия на Общинския съвет. 

Писателят Константин Терзиев е познато име в българската литература. Той  написа и издаде забележителни книги, повечето удостоени с високи отличия, и почти всички свързани с родния му край. Книгата "Чорбаджиите" / едно "експониране на страстите български в някогашна Елена"/ бе преиздадена наскоро с финансовата помощ на Община Елена, след като нейният автор спечели миналогодишния конкурс за подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в община Елена. Първото издание от 1993 г. заедно с художествено-документалната биография "Стефан Стамболов" са отличени с наградата за проза на Съюза на българските писатели. 

Преди 17 години Константин Терзиев работи като старши експерт "Култура и вероизповедания” в Община Елена. По негова идея се учредява литературната награда и почетният знак "Стоян Михайловски”, с които биват удостоявани български писатели и публицисти с безспорни постижения в сатирата и философско-морализаторската и религиозна поезия и проза. Инициатор е за възстановяването на стародавната еленска традиция - поклонението до Къпиновския манастир, както и за провеждането на Събора на народните читалища в общината. Тези събития, намерили място в културния календар на общината по инициатива на Константин Терзиев доказаха своята жизненост и се утвърдиха като добри традиции и до днес.

Димитър Балуков има значителен принос за икономическото развитие на града и района, за създаване на поминък и работни места след 1965 г. Той е сред основоположниците на Завода за училищна мебел и пособия,  който с годините се утвърждава като единствен в страната с подобна продукция и осигурява работа на стотици хора. Благодарение на неговите организаторски умения и способности през това време се изграждат обекти от важно значение за града и селата. Довършена е ж.п.линията Златарица-Елена, а веднага след откриването й е направена първата копка на комплекс "Елена", създава се Завода за ремаркета след обединяването на две предприятия. Извършва се подмяна на уличното осветление в града с подземно, разширяване  на читалищния салон и сцената, изгражда се новият водопровод от Бадевци до Елена и се водоснабдяват села от него. 
Балуков продължава да помага на родния си град като зам.-председател на Окръжния народен съвет във В.Търново и когато е на партийна работа до 1990 година.  

На тържествената сесия общинските съветници удостоиха с едностранен плакет талантливия музикант Станьо Станев заради изключителния му принос за развитието на художествената самодейност в общината и акад. Тодор Николов за изключителните му постижения и принос за съхранението и популяризирането  на палеонтологичното наследство от района на град Елена.

Отличията на четиримата удостоени ще бъдат тържествено  връчени по време на официалното откриване на Празника на град Елена на 21 май в двора на Даскалоливницата. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар