Вход | Регистрация

Излезе книга за историята на търновския театър

Излезе книга за историята на търновския театър

Първите 100 години от историята на театралното дело във Велико Търново е събрал в книга актьорът от МДТ "Константин Кисимов” Иван Митев.

Луксозното издание носи името "Театърът, наречен "Надежда” и включва архивни фотоси и документи, като много от тях се публикуват за първи път.

Изследването обхваща периода от създаването на първата театрална трупа във Велико Търново през 1870 г. в читалище "Надежда” до преместването му в съвременната сграда през 1971 г. Книгата е посветена на 120-годишнината от рождението Кисимов. В продължение на пет години Иван Митев е издирвал документи и снимков материал, които се съхраняват в Държавния архив. "Запалих се, след като прочетох мисълта на Константин Кисимов – един театър няма бъдеще, ако не познава своето минало. Когато започнах проучването, мислех, че за една година ще приключа, но то се оказа геометрична прогресия”, споделя Митев. "Оказа се, че историята на търновския театър води началото си от 1869 г. На 14 март преди 146 години е изнесено от първото представление в старата столица.

Тогава постановките на любителите са били на професионално ниво. Поръчвали са се декори, костюми и перуки от Лондон, Мюнхен, Виена и Букурещ. Първото театрално представление след Освобождението е проведено именно в Търново. Играло се е пред елитна и отбрана публика”, разказа звездата на драматичната трупа в МДТ. Старата столица е и първият град в страната със специален театрален салон.

В него е сложен надпис "Съединението прави силата”, което по- късно става девиз на Народното събрание. До 400 представления годишно са играни на сцената на театъра в периода от 1959 до 1963 г. Правени са от 12 до 14 музикални и драматични постановки, разкрива авторът.

Значим принос има книгата в събирането и възстановяването на програмите, снимките, афишите и поканите на всички спектакли от 1952 година до днес, посочи Иван Митев. "Театърът, наречен "Надежда” ще има втора част. Тя е с работно заглавие "Театърът Кисимов” и се очаква да излезе през следващата година. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар