Вход | Регистрация

46 фолклорни групи от цяла България ще се надиграват във Велико Търново

46 фолклорни групи от цяла България ще се надиграват във Велико Търново

46 фолклорни групи от цяла България ще се надиграват във Велико Търново през уикенда. В Старата столица ще се състои Седмият национален фестивал на любителските клубове по танци "Болярско надиграване”, който се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов. Многообразната българска фолклорна палитра ще бъде представена на сцената на Двореца на културата и спорта "Васил Левски”. Организатори са великотърновските фолклорни клубове "Валденс Победа” и "Търновска царица”, заедно с Община Велико Търново.

30 са съставите, които ще премерят сили в съботния 22 април, когато ще се проведе танцувалната надпревара. В първия етап групите ще тропкат пред великотърновци хора от всички фолклорни области. Втората фаза включва истинското надиграване – финалистите ще демонстрират майсторските си умения върху Ганкиното хоро. 

Съпътстващо събитие към фестивала "Болярско надиграване” е Четвъртият национален конкурс за детско-юношески школи "Нашите малки, големи танцьори”. В неделния ден /23 април/, отново на сцената на ДКС "Васил Левски” ще се представят 16 фолклорни групи, съставени от деца и младежи. Освен с традиционните хора, те ще зарадват публиката и с авторски танцувални изпълнения.

И през двата дни входът за зрители е свободен. Откриването на фестивала "Болярско надиграване” е в 9,30 ч. на 22 април. В същия час, но в неделя, е началото на конкурса "Нашите малки, големи танцьори”. Много игри, изненади и награди, подготвени от организаторите, съпътстват двете големи фолклорни събития. 
   

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар