Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Беклемето

Информация:

Беклемето - най-високата точка на Старопланинският проход Троян - Кърнаре /н.в.1590 м./. Паметник-арка увековечава подвига на руските воини по време на Руско-турската освободителна война.

В януари на 1878 г. руски отряд, предвождан от ген. Павел Карцов и дейно подпомаган от местните жители, щурмува и овладява добре укрепения от турците проход при изключително лоши метеорологични условия.

Въпреки огромния сняг, жестокия студ, невъзможното трасе, неспирния огън на противника и напук на прогнозите на прочутия по онова време немски военачалник Хелмут Молтке, че Троянският проход е непревземаем през зимата, а който реши да го премине, "заслужава име на безразсъден" воините на ген. Парцов атакуват планинското било и осигуряват стратегически плацдарм на руската армия.

Превземането на Беклемето има своя важна роля за крайната победа в Руско-турската освободителна война, тъй като подпомага взаимодействието на западния и източния руски отряд и движението им към Одрин и Цариград.Добави коментар

Коментари 1


1 Alexandar Lichev 08.08.2012 | 10:19
Здравей имаш ли рег в clixsense? ,това е най-добрият PTC за правене на пари, на ден можеш да правиш по 6-7$ от реклами и Tasks(задачки). ,имаш и всеки ден шанс да спечелиш до 5$ от Clixgrid(цъкаш едни квадратчета, в които има пари - на късмет е).В този сайт най-добре се печели от задачите и от рефералите.Има доста Българи и даже си имаме Български форум.Ако нямаш рег ще ти бъда благодарен да се регнеш през мен и станеш мой реферал.Ако има нещо винаги можеш да разчиташ на мен, ще помагам :) Ето ти линк за регистрация: http://www.clixsense.com/?4365348 Този сайт е от 2007 година и има милиони потребители и винаги си плаща. Изкарват се пари от гледане на реклами, Clixgrid,задачи,оферти и реферали. Задачите- от задачите се правят наистина добри пари като разбереш как се изпълняват.Лично аз правя по 6-7$ на ден от задачи.Ако не вярваш мога да ти пратя снимка да се убедиш.Мога да те науча да си изпълняваш задачите ако ми станеш реферал :) Рефералите- сайта има много добра изградена система спрямо рефералите,Можеш да печелиш доста добри пари от своите реферали ако са активни.