Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Манастир "Св. св. Петър и Павел"

Информация:

Манастирът "Св. св. Петър и Павел" е разположен на Арбанашкото плато, на шест километра североизточно от Велико Търново и на три километра от Лясковец. От терасата се разкрива невероятна гледка към Дунавската равнина и билото на Еленския балкан.

Преданието разказва, че е основан по времето на Втората българска държава от братята Петър и Асен. Върху хълма с внушителната скала някога е имало крепост, която пазела владенията на Асеневци. В нея е подготвено въстанието през 1185 г. за освобождението на България от византийско иго. Асеневци построяват манастира в знак на благодарност, че въстанието е успяло.

Легендата разказва, че след злополучната 1393 г., когато османските турци завладяват Търновград, арбанашкият първенец Павоян построил манастира и го дарил с ниви, гори и ливади, а след това забегнал във Влашко. Вероятно оттогава гората наоколо се нарича "Боянската" - на името на богатия благодетел Боян (гърците прекроили името му на Павоян).

От 1902 до 1912 г. Петропавловският манастир е превърнат в приют за душевно болни. Година по-късно голямо земетресение и избухналият пожар разрушават манастирската църква, източното крило и още няколко постройки. На природната стихия устояват само новите сгради на семинарията, градени от дряновския майстор Уста Маню. Те и до днес до голяма степен са запазили автентичния си вид.

След продължителна реставрация с подкрепата на лясковчани и особено на покойния Енчо Стайков манастирът "Св. св. Петър и Павел" посреща гости от всички краища на страната и чужбина. На 31 метра над земята се извисява манастирската камбанария, а часовникът под нея, подарен от родолюбивата лясковчанка Мария Генова, живееща в Швейцария, отмерва безвремието в многолетния живот на светата обител.

Въпреки превратностите в историята днес Петропавловският манастир е по-жив от всякога. След дългогодишно прекъсване традицията на народните тържества в навечерието на Деня на светите апостoли Петър и Павел - "Хоро се вие край манастира" - е възобновена. Тук си дават ежедневна среща минало, настояще и бъдеще, а щедростта на природата и божествената красота го правят предпочитано място за отдих.Добави коментар