Вход | Регистрация

Кандидатите от „БСП за България“ се срещнаха със запасни офицери в Горна Оряховица

Кандидатите от „БСП за България“ се срещнаха със запасни офицери в Горна Оряховица

    Кандидатите за народни представители от коалиция "БСП за България" Весела Лечева и Явор Божанков се срещнаха с членовете на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Горна Оряховица. Заедно с тях пред запасните офицери говори и бившият министър на отбраната Ангел Найденов. "За една държава основната й функция е да даде и да гарантира сигурност на гражданите и за териториалната си цялост. Първото лекарство е върховенството на закона и спазването на закона от всички. Дo кoгa щe бъдeм нaй-бeднитe в Евpoпeйcкия cъюз? Дo кoгa щe paзчитaмe caмo нa eвpoфoндoвeтe, кoитo дa зaхpaнвaт бългapcкaтa икoнoмикa и зeмeдeлиe? Дo кoгa щe cмe нa чeлнитe мecтa пo кopyмпиpaнocт?", попита водачът на листата Весела Лечева.

    "Най-важното за силната икономиката е политическото спокойствие и да няма политически рекет. Най-лошото е политическата зависимост: ако не целуваш нечия ръка, няма начин да успееш. Ето това трябва да върнем на хора – че със знанията и уменията, които те имат, могат да успеят тук в България. Ако тази увереност им върнем, младите хора ще останат тук", каза Лечева.

    "Винаги съм разглеждал сферата на отбраната и националната сигурност като сфера, в която трябва да стигнем до максимално съгласие и пълен консенсус, независимо от политическите ни различия", каза пред офицерите Ангел Найденов. Той подчерта, че сигурността е една от сферите с добра и работеща нормативна уредба. "Ако някой се опита да каже, че са необходими радикални промени, просто не му вярвайте", призова той.

   "Едно от петте основни направления в предизборната платформа на БСП е сигурността на границите, спокойствието на гражданите и националната сигурност", каза бившият военен министър. "В сферата на отбраната и сигурността днес сме в незавидно състояние. Не само заради недостатъчното финансиране на сектора. Като министър се сблъсках с огромното количество неизправна техника във видовете въоръжени сили. През 2013г. бяха изправни около ¼ от всички въздухоплавателни средства, с които разполагаше българската армия. Около 40-50% беше изправността на бойната техника в сухопътните войски. С най-висока степен на изправност беше артилерията. Имаше недостиг на резервни части, акумулатори, гуми, некачествени униформи и оборудване за военослужещите. Особено тревожен проблем за участниците в контингентите ни зад граница. Днес картината не е по-различна. Ще се сблъскате с провалени и незавършени обществени поръчки. Ако към тази картина прибавим над 5000 човека недокмплект в БА и само около 26% заети места от резерва, ще придобие достатъчно драматизъм в картината, която очертавам. Средният процент на недокомплекта е 25-26%. Каква войскова част може да бъде тази, която разполага само с половината от необходимия й състав", обясни Найденов.  "Ние не просто се нуждаем от промяна. Има пълно припокриване в политическото ни послание – за коренна промяна в отношението на държавата към армията и отбранителния сектор; към хората, които са ангажирани в служба на отечеството и защита на националните ни интереси".


    "Ако искаме да задържим трайно интереса на хората за служба в БА трябва да има актуализация на заплащането. Второто направление е за армията. Ние трябва да имаме осигурена, мотивирана, подготвена, снабдена с модерно съвременно въоръжение БА. Армия, която да бъде в състояние да изпълни основните си конституционни задължения и задачи. БА, която може да участва успешно в различните видове операции, предвидени във военната доктрина на страната", каза още Ангел Найденов.

   Пред членовете на СОСЗР говори и кандидатът от Горна Оряховица в листата Явор Божанков. Той очерта недостатъците на днешния икономически модел. "Той ни докара до това болните днес да са пръстови отпечатъци, учениците ни да са делегирани бюджети. Моделът гледа на образование, здравеопазване и отбрана  като бизнес. Това е десният модел – болниците са търговски дружества, лекарите – еднолични търговци, които гледат печалба и загуба. Но насреща имаме човешки същества – те се на стока, която да продаваме и да печелим".

    Божанков подчерта, че нужното финансиране ще дойде от борбата с паралелната държава. "Ако искаме да останем да живеем в България, трябва да вземем радикални решения", обобщи Божанков. 

източник: dariknews.bg
 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар