Вход | Регистрация

Кръстовище всява ужас, вместо ред!

Кръстовище всява ужас, вместо ред!
Снимка: Север.бг

Кръговото кръстовище "Качица" във Велико Търново всеки ден всява ужас у опитните шофьори, защото е с висока концентрация на леки катастрофи.

Знаци има, но кой ги спазва! Маркировки има, но кой да се движи по тях.

И макар, че знакът за без предимство откъм посока София се вижда ясно, често шофьори напират да минат, без да изчакат преминаващите и обозначили се с мигащ светлинен знак коли за търновски квартал. Така две или няколко коли често се разминават на сантиметри от катастрофа. Да не говорим, че едните и другите ругаят и ръкомахат по своему.

"Освен че има знаци, които трябва да се спазват, а и се набиват на око, още преди да се навлезе в кръстовището е задължително да се изчакат тези, които са влезли вече в него. Има си правила. Явно водачите не само не гледат знаците, но нямат пътна култура за предимство и шофиране", гневи се търновецът Ванко Атанасов, който всеки път се предвижва "на тръни" за у дома си.

"Да се облекчи трафика с нови зони за пешеходци. Чакам по 5 минути и внимавам, за да пресека, когато няма "прелитащи" коли. Винаги ми е било много страшно и опасно да пресичам", казва и 23-годишната Магдалена Георгиева, която е друг участник в движението, но пак в опасното кръстовище.

Лятно време, особено в почивен ден, сутрин или вечер, когато няма толкова голямо движение, кръстовището става арена на рали обиколки. Наперени младежи дават газ, форсират, свистят гуми, колата се поднася и ако не бъде навреме овладяна може да стане най-лошото. А има и майки с колички, които пресичат на пешеходните пътеки на кръговото. Но кой мисли за това. Важни са номерата.

Освен че предизвиква хаос в движенията на колите едно от най-скъпите кръстовища във Велико Търново, струващо 9 млн. лева се превръща и в блато при всеки обилен дъжд. Последният случай е от неделя, когато в Търново се изсипа няколко минутен порой, който образува големи локви. Такива "цъфнаха" пред голям търговски обект от верига магазини за хранителни стоки.

В началото на пускането на обекта в експлоатация е имало и забавни моменти, припомнят паметливи - толкова е кръгово, че откъдето си влязъл отново там излизаш или пък се дезориентираш, ако си и от друг град, че навлизаш в лентата за насрещно движение. А уж всичко си го пише!

Така всеки започва да се пита - кой и защо така го измисли това кръстовище за ужас на пешеходци и шофьори. Защото нали даден проект се прави за удобство на всички. Но в случая, никой не е доволен - нито пешеходци, нито шофьори, предполагаме и полицаи, които почти всеки ден са там и описват  кой за какво е виновен и кой на кого е отнел предимството.

Кръстовище всява ужас, вместо ред!Север.бг

Кръстовище всява ужас, вместо ред!Север.бг

Кръстовище всява ужас, вместо ред!Север.бг

Кръстовище всява ужас, вместо ред!Север.бг

Кръстовище всява ужас, вместо ред!Даниел Йорданов/Янтра днес

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар