Вход | Регистрация

Развиваме градската среда с 51,9 млн.лв

Велико Търново е вече между 10-те големи развиващи се български града

Развиваме градската среда с 51,9 млн.лв
Снимка: Север.бг

51,9 млн. лв. ще получи Велико Търново през новия програмен период до 2020 г. Парите ще бъдат отпуснати по "Устойчиво и интегрирано градско развитие" по ОПРР поради принадлежността на старата столица към 10-те български града, двигатели на икономическия растеж с добър демографски и икономически показатели.

Останалите градове от десетката са: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Благоевград и Видин. Те също ще получат значителни суми за развитие, като разпределението на средствата по проектите за всяка община се извършва съобразно броя на нейните жители.

Средствата по програмата ще може да се инвестират за обновяване на градските пространства, училища и детски градини, спортната и културната инфраструктура на територията на града.

Около 20 % от европейския ресурс ще отиде за енергийна ефективност на публични и многофамилни жилищни сгради. Общината ще може да използва средствата и за създаване на зони за икономическо развитие.

Всичко това вече е заложено в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Велико Търново. През тази година предстои да бъдат избрани приоритетните за града проекти и да стартира подготовката и изпълнението им.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар