Вход | Регистрация

Тюфекчиев, БСП: Лъвът пред паметника на Левски е местен вариант на аферата „НДК”

Тюфекчиев, БСП: Лъвът пред паметника на Левски е местен вариант на аферата „НДК”

По време на днешното редовно заседание на Общински съвет-Велико Търново, пред кмета инж. Даниел Панов, бяха поставени редица важни за обществеността въпроси, които в последно време изключително много вълнуват великотърновци. Един от тях е свързан с това да има или да няма статуя на лъв пред паметника на Васил Левски в центъра на старата столица. Този въпрос, в последните 2 седмици, предизвика и много полемики в социалните мрежи, където повечето от коментиращите споделиха, че макета на лъва не подхожда на визията на паметника. Общинските съветници от групата на БСП също споделят това мнение и едно от питанията им към кмета беше свързано именно с поставянето на лъва.
 
"С постановление на Министерски съвет, от 13 април 2017 година, са одобрени допълнителни разходи за честването на 180 години от рождението на Васил Левски в размер на 245 хиляди лева. Предварително искаме да заявим, че когато става дума за Левски е нелепо да говорим за пари, но сме длъжни точно поради тази причина да представим фактите, които провокираха настоящото питане. Съгласно постановлението, на Община Велико Търново са предоставени целево 20 хиляди лева, в това число 5 хиляди за провеждането на самия ритуал и 15 хиляди лева за изграждане на нов подход към паметника на Васил Левски. Междувременно стана ясно, че вместо нов подход, каквото и да значи това, някой, някъде е решил, че там трябва да има статуя на лъв – без обществено обсъждане, без решението да се консултира с Общинския комитет-Васил Левски, без да се дава сметка, че средствата са целеви и не може да се харчат за "екстравагантни хрумвания” на някой. Не искам да прозвучи грубо, но така се сдобихме с местен вариант на аферата "НДК”.Последваха протести на Общонародния комитет-Васил Левски, гневни реакции на граждани, аргументирани възражения на творци и интелектуалци. В заключение на фактологията, на 18 юли 2017 година няма нито нов подход, нито статуя на лъв. Въпросите на нашата парламентарна група са следните – кой е решил вместо изграждане на нов подход, както е написано в постановлението, да се монтира статуя на лъв; защо целевите средства се отклоняват за друг вид разходи, както и какви са административните действия, които ще предприемете, като кмет на Община Велико Търново, за изпълнение на постановлението на Министерски съвет?", каза от трибуната Петко Тюфекчиев от групата на БСП.
 
В отговор на тези питания, кметът Даниел Панов обясни, че не приема коментара, че това е местен вариант на аферата "НДК”. Той призова към уважение на институцията, която оглавява, както и работата на всички кметове преди него. "Всички ние имаме задължение да продължим делата, които не са изпълнени до край от нашите предшественици. Копието от протокола на общественото обсъждане е в Държавния архив и може да го видите. През 2007 година, почетният гражданин на Велико Търново Велика Иванова прави предложение към тогавашния кмет д-р Румен Рашев за оформяне на цялостното пространство пред паметника, тоест проектът е започнал да се движи още преди 10 години - за честването на 170 години от рождението на Левски. Така че, никой не си е правил своеволия с фигурата на лъва пред паметника Левски. Тогава, с този проект се решава, че в пространството пред паметника ще бъде поставена такава фигура", категоричен бе Панов. Той отбеляза, че през 2008 година са направени много ремонтни дейности там– 18,5 куб. метра изкопни работи, вложени са 730 кг арматура и 21,2 куб. метра бетон, изградени са 26,3 линейни метра стъпала, оформени са гранитни постаменти за поставяне на скулптурата, която е вторият етап на този проект, а именно оформяне на пространството  пред паметника на Левски, извършени са почистване, повърхностна обработка и освежаване на надписа на паметника, а в зелената площ са поставени поливни системи за около 10 хиляди лева. 

"Всичко това се е случило след като през 2007 година е вкарано предложението до д-р Румен Рашев, тогава е одобрен и проекта на проф. Денев и арх. Лалев. Затова ви приветствам да се запознаете с цялата история на всичко това, което е правено преди и след това правете интерпретации дали това е аферата "НДК”, дали "някой, някъде е решил да монтира статуя на лъв без обществено обсъждане", което не е вярно, или както пишеше в други коментари, че този лъв ще раздели българския народ. Отново се хвърлят едни лъжи в пространството и се заблуждават гражданите. Нека да не политизираме този проект, които е стартирал преди 10 години", каза Даниел Панов.

Кметът Панов припомни и, че през 2008 година е имало обявен телефон, на който са се обаждали гражданите, за да дадат мнението си относно проекта. Тогава е имало питане дали пред паметника да има кама и револвер върху Библия, лавров венец или лъв. Около 80% от хората са избрали там да има лъв. "Затова когато имате въпроси, нека да ги направим конструктивни и работещи и след време да се гордеем, че паметникът на Левски е обновен по проект, а не да спекулираме с името на Левски, защото той е герой. Нека не вменяване на хората за аферата "НДК”, завърши Даниел Панов.

източник: dariknews.bg Докладвай за нередност в статията
Добави коментар