Вход | Регистрация

На извънредно заседание в НС: Обсъдиха кризата по оста НАТО - Киев - Москва

На извънредно заседание в НС: Обсъдиха кризата по оста НАТО - Киев - Москва
стоп кадър, НОВА

Напрежението в Украйна - отново водещо в политическия дневен ред на България. Депутатите се събраха на извънредно заседание в парламента, за да обсъдят кризата по оста НАТО- Киев- Москва. Темата се превърна във водеща и за заседанието на Министерския съвет, след като във вторник министрите и службите заседаваха заедно в Съвет по сигурността. Пред народните представители премиерът Кирил Петков обобщи ситуацията.

"Ескалацията е реална, гледаме като на сериозно предизвикателство, следим на ежечасна база всички развития в този конфликт.  Следим ескалацията, работим за деескалацията по дипломатически път”, посочи премиерът Петков.

Не се предвижда приемането на сухопътни войски на съюзниците от НАТО у нас. Вместо това ще се създаде батальон, който да може да бъде изпращан и в чужбина  за учения на НАТО.

"Един български батальон ще бъде определен за изпълнението на тази задача, командването ще е българско”, заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

С инвестиция в българската армия, кабинетът имал цел: "България вече няма да е единствено консуматор на сигурност. Оттук нататък инвестицията в отбрана ще бъде на системен преглед кои са най-големите дефицити, за да може нашата армия да има отбранителна възможност на тази, която трябва да кореспондира като съюзник на НАТО. За пръв път наш основен приоритет са да имаме  български войски, под българско военно лидерство с българско командване. Нашата армия трябва да има пълна боеспособност в своята отбрана. Информирали сме и нашите съюзници от НАТО”, подчерта премиерът.

 "България не е консуматор, и в Ирак, и в Афганистан български войници загубиха живота си”, посочи от своя страна Даниел Митов, ГЕРБ – СДС.

От ДПС попитаха за икономическите последици при евентуален конфликт. "Има ли сценарий в бюджета за евентуална кризисна ситуация? Доколкото аз видях - такъв сценарий няма. А според нас би трябвало да има”, попита Йордан Цонев.

"Главните рискове за България са в сферите на енергетиката. Имаме ясни планове какво трябва да се направи при наложени санкции в сферата на газа”, заяви Петков.

В залата се стигна и до спор сама ли взима България решенията за сигурността и действията си. "Не искам да участвам в това съревнование кой колко е верен на нашите партньори или господари от НАТО”, категоричен беше Костадин Костадинов, "Възраждане”.

"Не мога да се съглася, че имаме господар, ние сме суверени, единствените овластени за съдбата ни са българските институции. Ние трябва да се уважаваме като нация”, заяви Кирил Петков.

Минути по-късно, в кулоарите на парламента премиерът даде допълнителна информация за българския батальон. "Най-верятно това ще стане април-май". България е в готовност и да изтегля български дипломати от Украйна, но засега нямало такава нужда. "Имаме готов план за това", посочи министър-председателят. Сега предстои позицията ан България да бъде представена и в Брюксел. 

Петков посочи още, че до него не едостигала информация и не е търсено съействие за това два испански кораба да влязат в Черно море. 

А преди да отидат на изслушване в парламента, премиерът Петков и военният министър Стефан Янев обобщиха на заседание на министерския съвет решенията от съвета по сигурността заради кризата в Украйна.  България трябва да бъде конструктивен партньор в рамките на НАТО, а не само консуматор на сигурност – заяви Петков. И поясни, че в  отбранителната си стратегия страната ни ще заложи на българската армия. "Което означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство”, категоричен е премиерът.

Тази цел ще изисква допълнителни инвестиции и модернизация на въоръжението. Колко точно ще струва това– не стана ясно. Но ще се случва по нов подход – намекна Петков. "За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени. Не просто да се купува техника, която е несистемно избрана, а да се фокусираме точно върху българските дефицити, така че  българската армия да застане на своето място”, заяви Петков.

Участието на България в търсенето на  дипломатически изход от самото начало на кризата е активно - заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.”Тези усилия ще продължат и в бъдеще и се надяваме, че проблемът ще бъде решен именно по дипломатичен път”.

Заедно с дипломатическите усилия за излизане от кризата ,  България ще направи стъпка за развитие на собствения си отбранителен потенциал. "И търсим начин как тези дефицити  да бъдат компенсирани в нашите планове за модернизация и превъоръжаване”, заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

Подобни стъпки ще дадат  самочувствие на българската държава като партньор и предвидим съюзник на НАТО, смята правителството, пише novanews.bg.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар