Вход | Регистрация

131 изложители и занаятчии в "Уикенд туризъм" +СНИМКИ

Утре в Русе ще се проведе Парад на ретро автомобили, част от програмата на изложението

131 изложители и занаятчии в "Уикенд туризъм" +СНИМКИ

Днес беше даден старт на 12-ото издание на туристическото изложение "Уикенд туризъм" – Русе и 9-ия Фестивал на туристическите анимации. Събитията бяха открити от кмета на Русе Пламен Стоилов в Доходното здание и пространството пред него и излъчени пряко по БНТ 2.

Организатор е Община Русе със съдействието на Министерството на туризма и общинска фондация "Русе-град на свободния дух".

Министърът на туризма г-жа Николина Ангелкова изпрати поздравителен адрес, а сред присъстващите официални лица бяха зам.-кметовете Даниела Шилкова, Наталия Кръстева, Иван Григоров, д-р Страхил Карапчански, директорът на ОП "Русе арт" Мариан Савов, директорът на дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова, изпълнителният директор на общинска фондация "Русе – град на свободния дух" Елена Минкова и др.

В трите дни на изложението русенци и гостите на града могат да посетят туристическо изложение; да гледат туристически анимации в градска среда на открито; да присъстват на дискусионна програма и презентация на нов туристически продукт "Винен туризъм" и кухня.

Общият брой на всички организации изложители, занаятчии и демонстрации е 131, сред които и представители от Унгария и Румъния. Те показват своите услуги и продукция на 69 щанда и демонстрират 35 занаята.

Изложителите са местни администрации, хотелиери и ресторантьори, туроператори, разработващи туристически продукти, туристически агенти, регионални проекти, НПО, професионални браншови организации, образователни институции, туристически дружества, културни институти, винопроизводители, медии, издатели и други.

По време на откриването днес в програмата взеха участие Габриела Йорданова – представила България на "Детската Евровизия", танцово училище "Кукери", които демонстрираха български носии от всички краища на страната, балет "Импулс", акробати от СК "Локомотив", зумба танци, унгарски музиканти и танцов състав и прабългарска школа "Бага-тур". В рамките на изложението беше представен и филм, посветен на Русе.

По-късно днес част от унгарската делегация посети и кмета Пламен Стоилов. Представителите на българската общност в побратимения с Русе район на Будапеща – Уйбуда Милена Владимирова и Ирина Маринова - Лосине, обсъдиха с кмета Стоилов възможности и за бъдещи партньорства и съвместни събития в областта на културата, туризма, спорта. По време на срещата стана ясно, че русенски художници могат да участват в пленера "Родина на кръстопът" в Унгария. Утре, Ирина Маринова - Лосине ще изнесе лекция в Гимназията по туризъм на тема "Унгарска кухня".

Утре, 14 май, ще се проведат открити уроци по аржентинско танго в залата на Младежкия дом. В градинката пред Доходното здание са разположени ателиета на художници, които показват работа с различни техники.

Пред Паметника на свободата русенци се забавляваха с игра на шах на открито, а на сцената пред Съдебната палата имаше детска дискотека с бате Енчо.

Част от "Уикенд туризъм" е и второто издание на парада на ретро автомобили. Той ще се проведе на 14 май, от 13 часа, на паркинга на НАП и за пръв път ще има участници с мотоциклети.

 

Разгледайте фотогалерия от откриването тук.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар