Вход | Регистрация

Арбанаси - страхотна алтернатива на морския туризъм

Арбанаси - страхотна алтернатива на морския туризъм

Арбанаси празнува на 15 август - Голяма Богородица. Великотърновското село е много посещавано от туристи, особено през летния сезон. Има множество хотели, къщи за гости и басейни, които биха могли да бъдат страхотна алтернатива на морския туризъм. Повече за историята на населеното място, както и какво биха могли да видят туристите ни разказва кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

Г-н Кръстев, летният сезон е сезонът на почивките. Много българи и чужденци избират да почиват по морето, но има и такива, които предпочитат Балкана. Сред най-желаните дестинации несъмнено е село Арбанаси.  Разкажете ни интересни факти от неговата история?

Различни хипотези има за създаването на Арбанаси, но според последните източници, това се случва някъде около XIII-XIV век след въстанията в западната част на Албания. От там са пристигнали християни, които са изселени от турците и са придошли в нашия район. Това е една от хипотизите. Другата е, че Арбанаси е създадено след битката на Иван Асен II, когато пленява Никифор II и цялата царска фамилия се настанява в Арбанаси. През различните периоди за Арбанаси е имало и възходи, и падения. Възход, защото е бил малко градче с близо 500-600 къщи, богати хора, търговци. Търгували са в цялата Османска империя, а извън нея са стигали чак до Индия. През 1798 година Арбанаси бива разрушено и опожарено и търговците се изнасят в Румъния. Сега там още има фамилии, които носят арбанашки имена. До Освобождението основният език е бил гръцкият. Вторият период, в който може да се каже, че Арбанаси "възкръсва”, е след 1970 година, когато започва една политика на правителството, която изисква къщите да бъдат изкупувани от различните предприятия, обединени и възстановени във Възрожденския стил архитектура. Така всъщност започва "вторият живот” на Арбанаси.

Колко човека живеят в селото?

По последни данни на ГРАО 280 човека са регистрирани по постоянен адрес. Основен поминък са туризмът и услугите. С настоящ адрес са около 80, а през летният период, заедно с почиващите и гостите, които не са регистрирани – може би наближава към 800 хиляди човека.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар