Вход | Регистрация

Арбанаси празува!

Арбанаси празува!

Днес, на 15 август – Успение на Пресвета Богородица, Арбанаси отбеляззва своя празник. Програмата започна още вчера стурнир по ускорен шах, който се провежда за десета година за Наградите на кмета на Арбанаси. В него се включиха около 40 човека от цялата страна. Между състезателите се открояваха и малки деца на по 7-8 години. В 17.00 часа започна Светата литургия, която продължи до 19.30 часа. След това програмата продължи сбдение, в което се включиха стотици миряни. Всички те, по традиция, пренощуваха в манастира "Света Богородица".

"Както всяка година, много хора от цяла България дойдоха пред манастира "Света Богородица”, за да се поклонят и да целунат иконата на Майка Богородица Троеручица. Всички се надяват да получат от нея помощ, за да се справят с проблемите, които имат. Днес в 9.00 часа започва Светата литургия, която ще продължи до 11.00 часа, след което ще започне Турнира по конен спорт за квалификации на Държавното първенство по прескачане на препядствия за всички възрасти на Конно-спортната база, също за наградите на Кмета на Арбанаси. Заради горещините сме решили същинската програма за празника да започне в 18.30 часа, когато гости ще ни бъдат Вокално детско студио "Румина”, каза кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

В 19.45 часа кметът на Арбанаси ще поздрави жителите и гостите на Арбанаси с края на празника на селото. В 20.15 часа ще бъде награждаването на фотоконкурса "Най-гиздава мома на мегдана”, който беше част от голямата българска сватба, която се състоя в Арбанаси преди 2 седмици. Тогава ще бъдат наградени трите най-отличени и най-красиви моми. В 20.30 часа започва концертът на Райко Кирилов и неговата формация. Тошо Кръстев уточни, че се очаква в селото да пристигнат около 1500 души, които да се включат в празничната програма. 

източник: dariknews.bg Докладвай за нередност в статията
Добави коментар