Вход | Регистрация

Лятно училище по занаяти - една идея с бъдеще

Красиво занимание имаха това лято децата във Велико Търново. Лятно училище по занаяти отвори врати на 14 август и даде възможност на всеки, който желае да се докосне до магията на българските традиции, които Самоводската чаршия ревностно съхранява.

Деца, все още имате възможност да се включите в тази инициатива. Тя ще продължи до самия край на лятната ваканция и в дните преди училище ще можете да намерите място, където да получите едно необикновено забавление.

А, какво е да тъчеш на стан, да рисуваш керамични съдове, да нареждаш мъниста, да създаваш красив спомен от дърво и да правиш кожени гривни, научиха в продължение на месец учениците на майсторите. Детски смях и любопитство изпълваха часовете на работа на всяко едно занаятчийско ателие.

Лятно училище по занаяти - една идея с бъдещеКожарско ателие

Младите занаятчии бяха на възраст от 3 до 14 години и запълваха непрекъснато графиците на своите обучители. Всички те изразяват възхищението си  от въображението на малките ученици и техния неспирен интерес към занаятите. Майсторът на кожени изделия Красимир Сивов коментира, че при него са дошли деца, които са имали идеи, които той самия досега не е имал.

Лятно училище по занаяти - една идея с бъдещеКожарско ателие

"Те са много чисти и неопетнени и имат друга гледна точка за нещата, спомних си живия детски интерес към всяко едно нещо, много са любознателни и любопитни. Виждам, че не е вярно че младите хора не стават и нямат ценности - видях родителите какви са и заедно с техните деца донесоха много светлина и чистота. Това е много хубаво за България. Това е бъдещето." - сподели пред нас тъкачката Миглена Чаталова.

Лятно училище по занаяти - една идея с бъдеще

Попитахме майсторите, какво беше за тях инициативата Лятно училище по занаяти. Отговорът беше един и същ - "Идеята е много добра и трябва да бъде продължена". Някои занаяти, като тъкачеството например, за съжаление вече отмират и техните продължители са много малко, затова подобен досег до тях дава много, както на младежите, така и на самите занаятчии.

С радост те биха продължили да обучават ученици, дори и след края на инициативата и смятат, че трябва да се прави всичко възможно този интерес да бъде запазен. Има много млади хора, които имат силно желание да бъдат близо до българските традиции и култура и това желание трябва да бъде поддържано с подобни обучения.

Лятно училище по занаяти - една идея с бъдещеКожарско ателие

Макар и времето да е напълно недостатъчно, за да бъдат изучени тънкостите на съответната работа и Сертификатът "Чирак на майстора" просто да е един хубав спомен за преживяната нова емоция, Лятното училище по занаяти е начинът традициите да стигнат по-близо до нас, и да станат част от мислите и бъдещето ни.

Самоводската чаршия е мястото, където тази красота е била съхранявана винаги и от нас, хората, зависи тя да бъде опазена. Тя е сърцето на Търново, което винаги е живяло свой отделен живот, разнообразен, цветен и необикновен.

Лятно училище по занаяти - една идея с бъдещеКожарско ателие

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар