Вход | Регистрация

Над 50 музиканти ще свирят на „Dixie Jazz Fest” в Търново

Над 50 музиканти ще свирят на „Dixie Jazz Fest” в Търново

Над 50 музиканти от България, Испания и Франция ще свирят на "Дикси джаз фест” във Велико Търново. Десетото юбилейно издание на фестивала ще се проведе на паметник "Асеневци” от 6 до 8 юли. Емил Костурков, председател на фондация "Дикси джаз фест”, която се занимава с организацията на фестивала във Велико Търново, отбеляза, че откриването е на 6 юли от 19.30 часа, като първи на сцената ще излязат символичните домакини от Royal Dixie Band.
 
"Аз и колегите ми ще открием фестивала, като след нас ще се изявят френските ни колеги III Тоne. Това е една група студенти, които сега завършват Консерваторията в Ница. Интересното е, че част от групата е китариста Димитър Благоев, който е син на големия български тромпетист Венцислав Благоев. Групата ще се представи именно с негова програма”, обясни Емил Костурков. Концертите на Royal Dixie Band ще бъдат посветени на Данчо Капитанов. "В негова чест ще изсвирим парчето "Човекът, когото обичам". Цялото ни участие ще бъде в негова памет”, поясни Емил Костурков. 

Като юбилейно издание организаторите са решили да променят концепцията и тематиката на фестивала. "Тази година сме залегнали на джаз проекти, които са свързани с българския фолклор. До сега никога не сме канили такива гости на нашия фестивал”, каза Костурков и поясни, че абсолютно всички проекти са свързани с българския фолклор.
 
Първата вечер ще завърши с Димитър Льолев квартет и неговия проект "Родополоджи”. "Този проект се издава от италианска компания и има много голям успех в чужбина. Известно джаз списание в Ню Йорк има интерес към него. Композициите в "Родополоджи" на саксофониста Димитър Льолев, само в рамките на един час, ще ни запратят в Родопите, сред главозамайващите върхове на небостъргачите в Ню Йорк и по тесните, уютни улички на Амстердам”, обясни Костурков.
 
На 7 юли фестивалната програма ще започне още в 17.30 часа. На паметника "Майка България" ще има "Джаз за деца с Венци Благоев”. Този проект присъства в програмата на фестивала за четвърта година. "Специално за малки и големи деца, както и за техните родители, които искат да посвирят заедно с млади и с утвърдени джаз музиканти, да опознаят различните инструменти, да пипнат джаза и да го заобичат, във Велико Търново пристига и Проектът "Джаз за деца с Венци Благоев" на фондация "Джазтет". След това, на голямата сцена на "Асеневци” ще започне друг проект на музиканти, които са завършили образованието си в чужбина – Борислав Петров, Владимир Кърпаров, Димитър Льолев. Всички те са заложили вниманието си към фолклора. Проектът им се нарича Jazzanitza и чрез него барабаниста Борислав Петров ще ни поведе по стъпките на гиганти в българската инструменталната народна и джаз музика като Иво Папазов, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Теодосий Спасов и, разбира се, на специалния гост - Антони Дончев”, каза Костурков. Втората вечер ще завърши с Военен биг бенд-Стара Загора и приятели. Солисти ще бъдат Венцислав Благоев, Владимир Кърпаров и Димитър Льолев. Програмата на Военния биг бенд за първи път ще изсвири на сцена изцяло авторски парчета.

На 8 юли откриват Румен Халачев квартет. Всички музиканти в квартета са търновци. Те също ще се представят с изцяло авторска програма. Вечерта ще завърши със Stefan Goranov quartet. "Името звучи българско, но този човек живее в Испания и всички участници в групата са испанци. Те ще пристигнат специално за фестивала”, отбеляза Емил Костурков.

 В трите дни Royal Dixie Band ще изнасят импровизирани концерти на територията на Велико Търново. На 6 юли групата ще свири или на паметник "Майка България”, или някъде по улиците, на 7 юли ще посетят кв. "Бузлуджа”, а на 8 юли – кв. "Картала”.
 
Джемсешъни ще има всяка вечер в клуб "Мелон” от 23.00 часа. Там публиката ще има възможност да се срещне в неформална обстановка с всички, които участват във фестивала.
 
Организатори са фондация "Дикси джаз фест”, Община Велико Търново и фондация "Америка за България” като генерален спонсор. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар